Toplam 2 Eklenti bulunuyor.
Defender Hakkında Herşey
Nereden başlasam bilemiyorum.
Sıfır aldığım jetta'nın kartelini Edirne/ipsalada patlatmam sonucunda babamın bana verdiği en güzel bela olarak işe başladık.
93 model 65 beygir kuvvetinde dizel defender.
Eklenti 505
Eklenti 506
Aldığım gün bu araç neden gitmiyor diyerek servise götürdüğümde ustanın bana 'abi şuana kadar gördüğüm en iyi giden düz dizel defender bu' demesiyle adeta yıkılmıştım çünkü burası çok önemli rampa aşağı 93 kilometre hızı geçmiyordu...
İlk konuyu anlamayıp dükkanın içinde kamera felan aradım biri bana şaka yapıyor diye düşündüm ama malesef kamera yoktu herşey gerçekti.
Yazın arabayla bir yere gitmeden önce ayağıma 0 derece güneş kremi sürüyordum.Sebebi bir türlü kesilmeyen şanzumanın sıcağı sağ ayağımı yakıyordu. (kaç tane ayakkabım telef olmuştu)
Toplam 3 Eklenti bulunuyor.
Emirhan abi bilir bu aracı neden çok yakıyor diye düşünüyordum mazot hortumu delikmiş az daha roma gibi cayır cayır yanacaktık.
Hoş gazı tapalasanda gitmiyor tapalamasanda gitmiyor. Bassanda aynı yakıyor basmasanda aynı yakıyor. Yakıt fiyatları karadenizli temel gibi benide etkilemiyordu çünkü ben hep 200 tl'lik yakıt alıyordum. =)
Beni etkileyen yakıt değil kırsal dizel olduğu için euro dizeli yakamazdı.10 numara yağ atıp mazotu kalınlaştırırdım her 200 tl lik yakıtta 2 litrede depoya yağ atmak zorunda kalıyordum.Motor yağ eksilttiği içinde 1.5 litrede motora atıyordum.Her yakıt alışımda bu semfoni aynı şekilde devam ederdi.
Yani arabamın ne kadar yaktığını hiç bir zaman bilemedim ve öğrenemedim. Bildiğim tek gerçek mazottan çok yağ yakmamdı...
Konu kaynamadan Furkan bey ben taşınırken yardıma gelen 3 defenderlı arkadaşımla beraber koca evi taşıdım.
Eklenti 507
Eklenti 509
Eklenti 508
Kapısı düşen defenderı sattıktan sonra aralara başka arazi taşıtları girmesinin sonunda tekrar defender aldım benzinliydi.
Hayatım boyunca en çok para harcadığım arabadır.Ciddi rakamlar harcamıştım ve araba çiçek gibiydi 3 gün bakma bozuluyordu. Onun en çok sevdiğim özelliği gaza basınca pedal geri gelmiyordu şehir içinde zorluklar yaşasamda uzun yolda harika bir duyguydu. İlk uzun soluklu gezi sonrasında dağdan aşağı inerken kampanaların şişmesi ve frenlerin 'tınne' olması sorunu ile öndeki defender ile telsizde aynı şu konuşmalar gerçekleşti.
Samet:Mustafa yolu ortala ve dur.
Mustafa: Neden ?
Samet: Ben duramıyorum çünkü.
Saniyelik olaydı allahtan mustafa durdu.Abiler mustafa'nın durmasıyla sülük gibi yapıştım.
O hafta araçları tamir ettirip ön arka disk fren taktırmıştık. (maliyetini ne siz sorun ne ben söyliyeyim.)
Eklenti 510
Eklenti 511
Toplam 5 Eklenti bulunuyor.
Sonra EMİRi(aracın adı) sattıktan sonra araya tekrar başka araçlar girdi ve hepside land rover idi.
Akabinde başka toplama işlemine bu sefer alıp sağlam bir puma makina koyacağım kafası ile bir tane daha defender aldım.
Eklenti 512
Eklenti 513
Eklenti 514
Eklenti 515
Eklenti 516
Bu arabalarda en çok yaşadığım sorun ekip olarak geziye gittiğimiz zaman 45 dakika önceden çıkardım. Verilen molalarda durmazdım yola devam ederdim. Hiç durmadan gitmem bile 20-25 dakika yine beni beklerlerdi.
Geçen ay texxoff ile gittiğimiz soğucak yarışlarında dilovasında debriyaj bitti açıklıyorum.Soğucak yaylasına kadar debriyajsız çıkıp orada öyle gezip istanbula geldim. 1 hafta daha debriyajsız gezdikten sonra bu araba böyle daha iyi gidiyor diyerek debriyajsız kullanma kararı aldım. Triptronic olmuştu vites ve vites geçişleri DSG şanzuman (Direct-Shift-Gearbox ) gibi olmuştu tepkime muhteşem aradalarda ikeruslar gibi cayırdama ve gacırdama vardı. Onlarıda aragazı tutturursan sorunsuz geçiyordu.Ben alışmıştım fakat babamın üstün baskısı galip geldiği için 2 ay sonra debriyajı yaptırmıştık. Alt üst merkezi 60 tl ye alıp taktırmıştık :D.
Motor için ayırdığım parayı farkında olmadan aracın yürürüne harcamış bulunuyordum artık mecburdum 65 beygir ile yola devam edecektim.
Sonra 1200 tl civarında para verip BOSH pompa taktırdım. Fakat sorun araç yine 93 kmh gidiyordu. SAdece birazcık daha hızlı yükseliyordu.
Herkes benimle dalga geçerdi radara girebiliyormusun diye. Sonra radarla aramda duygusal bir bağ başladı ve hemen her yerde radar olsun tabelalar olsun fotoğraf çektirmeye başladım.
Eklenti 517
Bu arada uzun yoldayken gaz pedalına bu şekil basıyordum. Fotoğraflar orjinaldir ve resimdeki ayaklarda bana aittir.
Eklenti 518
Defenderın en çok sevdiğim kısmı.
1.Kesinlikle radara giremezsiniz ben gireni görmedim. (düz dizel &benzinli)
2.Yolculuk sırasında araç içindeki eşinize dostunuza bol bol zaman ayırma fırsatınız olur.
3.Yolculuk sırasında etrafı izleme gibi bir olanak sağlar.
4.Eşiniz aşırı dırdırcıysa hiç sorun değil motor gürültüsünden sesini duymazsınız.
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Yazları defender model araçlarının içleri sıcak geçer. Kışları defender araçlarının içi yine sıcak geçer. Mevsim ne olursa olsun aracın içindekiler fotosentez yapmaya mecburdur.Bunu bir nebze önlemek için önde 'filap' dediğimiz iki adet kapak vardır. Bunlar ile arka bagaj çamlarını aynı anda açarsanız çok tehlikelidir kesin o hafta yatak döşek yatarsınız. Genelde defenderların arka bagaj camları silikonludur sebebi hırsız elini kolunu sallaya sallaya girmemesi için silikonla hırsızı caydırmaya çalışırsınız. Bir diğer avantajı da silikonlu ise arka camlardan ses gelmez. (acayip sinir bozucu bir sestir.)
Defender model araçlarının vites topuzuyla beraber 45-50 cm boyundadır. Benim ki bağlı değildi olası bir kavgada kendimi korumak amaçlı vitesi yerinden çekerek çıkartabiliyorduk. Ama korkmayın portatiftir. Hangi viteste çekip çıkarttıysanız o viteste yerine iterseniz vitesiniz sorunsuz çalışır.
Görsel:
Eklenti 519