Toplam 2 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 2 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Motor siklet kaskı alırken nelere dikkat edilmeli.

Hybrid View

  1. #1
    Üye çavuş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2014
    Mesajlar
    368

    Motor siklet kaskı alırken nelere dikkat edilmeli.

    images.jpg





    Motosiklet kullanırken kask takma zorunluluğumuz vardır. Oluşabilecek kazalardan özellikle kafa tarvmalarından korunmak için mutlaka kask takmamız gerekir. Motosiklet üzerinde hızımızın kask takmamızla bir bağlantısı yoktur.

    Motosiklet kaskı alırken dikkat etmemiz gerekenler;

    1. Kafa Ölçünüz
    2. Kullanım Amacınız
    3. Havalandırma
    4. Ayarlanabilme Özelliliği
    5. Cam Özelliği
    6. Güvenlik Belgesi
    7. Kullanım Zamanınız
    8. Marka Kalitesi
    9. Ağırlık



    1. Kafa Ölçüsü:

    Kuşkusuz en önemli faktör alacağınız kaskın kafanıza uyup uymamasıdır. Kaskı giydiğiniz zaman kendinizi rahat hissetmelisiniz. Aksi taktirde dikkatiniz dağılacaktır. Kask alırken renkten ziyade kafanıza uyup uymamasına bakmalısınız. Motosiklet kaskı seçerken kafanızın çevresini ölçüp, o ölçü doğrultusunda kask almalısınız.

    Kafa ölçünüzü nasıl alabilirsiniz?


    kask_olcu_tablo.jpg
    Bir mezura ile kafanızın alın kısmı çevresini ölçün.

    Kask ölçümüzü bulmak için kafamızın çevresini en geniş bölgeden ölçün. Bu bölge genellikle kaşların hemen üstüdür. En yüksek bulduğumuz değer bizim kask ölçümüzdür.

    Bu ölçü tam olmalıdır aksi taktirde yanlış seçim yapabilirsiniz. Motosiklet kasklarının arka kısmında ölçü ve ağırlıkları hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

    Herkesin kafa yapısı bir değildir. Kimi kafa yapısında yüz kısmı ince kimisinde ise kalındır. Buna da dikkat etmelisiniz. Ölçünüzün doğru olup olmadığını kontrol etmek için de kaksınızı takarak her iki elinizle kaskı sabitleyin ve başınızı içerisinde sağa sola doğru çevirin. Eğer kafanız kaskın içerisinde dönüyorsa bir küçük bedenini denemelisiniz veya sıkıyorsa bir büyük bedenini denemelisiniz.

    2. Kullanım Amacınız:

    Kullanım amacınız da kask seçiminde önemli bir faktördür. Eğer hız motosikleti kullanıyorsanız kesinlikle Full Face veya Modüler (Tam Kapalı veya Çenesi Açılabilen) kask almalısınız. Bu tip motosikletlerde çenesi açık kasklar güvenli değildir.
    Tam kapalı kask güvenlik olarak daha iyi olacaktır.
    Hangi motosikleti kullanırsanız kullanın hangi hızla giderseniz gidin güvenliğiniz için mutlaka kask takmanız gerekir.

    3. Havalandırma:

    Uzun süreli kask kullanırken kafanız havasız kalır ve sizi rahatsız eder. Terlemenize ve huzursuz olmanıza neden olur. Bundan dolayı kask seçerken havalandırma özellikli olmasına dikkat ediniz. Aslında bir çok kask modelinde havalandırma özelliği vardır fakat işlevi iyi değildir. Dikkat etmeniz gereken, havalandırma özelliğinin ne kadar etkili olduğudur.

    4. Ayarlanabilme Özelliği:

    Bu özellik kask alırken en çok dikkat etmeniz gereken özelliklerdendir. Kaskın çene altında bulunan bir kemer sistemi vardır. Bu sistem kullanışlı olmalıdır. Her defasında ayarlamak zorunda kalmamak için bu sistemin kullanışlı ve kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekir.

    5. Cam Özelliği:

    Kask camı sizi rüzgardan ve yüzünüze çarpacak olan etkenlerden korur. Bundan dolayı kullanacağınız kaskın camı kaliteli olmalıdır. Çizilmelere karşı dirençli ve dayanıklı olmalıdır. Ayrıca kalitesiz ve güvensiz olan kaskların camları belli bir kullanımdan sonra görüş açınızın bozulmasına neden olur.
    Başka bir önerimiz ise kaskınızın buğulanmaya karşı cam özellikli olmasıdır. Nefes alıp verirken kaksınızın camı buğulanır. Bu da görüş açınızı bozar. Bu yüzden mutlaka bu özelliğe dikkat etmelisiniz.
    Bir çok kaza dikkat dağılması sonucu ortaya çıkar. Camınıza yapışan ve kirlenmesine neden olan nesneleri hemen temizlemelisiniz. Kaskınızı takmadan önce mutlaka ve her defasında camını uygun temizleme aracı ile siliniz.

    6. Güvenlik Belgesi:

    Her firmanın ve markanın belli standartlarda güvenlik belgeleri vardır.
    Kask firmaları sahip oldukları bu sertifikaları belirterek, ne kadar sağlam bir kask yaptıklarını bize ispatlamaya çalışırlar. Çeşitli kask standartları var. Bunlar, DOT, ECE, Snell, BS, As…..sayılabilir.
    Ama bu belgelerin en önemlisi Avrupa Standartlarına ECE belgesi olmasıdır. ECE sertifikası almış bir kask Avrupa Standartlarına uygun bir kask demektir.
    Kaskınızın güvenlik kalitesinde bu belgeler büyük önem taşımaktadır. Bu belgelere sahip olan firmaların ürünleri defalarca test aşamasından geçer.

    7. Kullanım Zamanınız:

    Bir kaskın kullanım zamanı yaklaşık 5 yıldır. Bu yüzden her beş yılda bir kaskınızı değiştirmeniz önemlidir. Ayrıca bu ömür kaskınızı kullanım şeklinize de bağlıdır. Kaskınızı defalarca düşürmüş veya kaza yapmış iseniz bu sürenin geçmesini beklememek gerekir.

    8. Marka Kalitesi:

    Bir çok kask markası vardır ve her biri farklı özelliklerdedir. Bütün markaların ortak amacı kişinin güvenliğidir. Bu arada önemli olan kaskın özellikleri ve güvenlik özellikleridir.

    9. Ağırlık:

    Hafif kask almaya dikkat etmelisiniz. Çünkü belli bir zamandan sonra kaskın ağırlığı sizi rahatsız etmeye ve boynunuzu ağrıtmaya başlar.
    Çenesi açılan kasklar diğer kask modellerine nazaran daha ağırdır. En hafif kasklar ise tamamen korumasız olan açık kask modelleridir. Ama ağırlık kıyaslarken mutlaka kendi sınıfındaki kasklar arasında karşılaştırma gerekir.

    Güvenliğiniz İçin Her Sürüşte Kask Takmayı Unutmayın!

    Alıntı: https://www.motorcular.com


    Kasklar hangi malzemeden yapılır:
    Kaliteli ve bilinen en iyi marka kasklar olması gereken Plastik, Fiber, karbon ve lifler karışımından oluşan, sürtünmeden doğabilecek ısıya dayanıklı olarak üretilirler içlerinde poli tetra florür karışımıda vardır. Çene bağları kolan malzemesi olan çok sayıda polietilen iplik dokumasından yapılır. İç süngerleri ise çeşitli sert süngerlerden sünger altları ise Köpük destekli malzemeden darbe emiş amaçlı yapılmıştır.

    Kask Tipleri Nelerdir:
    Full Face:
    Bu kasklar tam yüz tek parça olan. Güvenlik seviyesi en üst seviyede kabul edilen şehir içi ve sıcak hava kullanımlarında sürücüyü rahatsız edebilecek sıkılıktadır. Ses yalıtımı en iyi olan kasklardır. Gözlük için olanları ayrı olarak vardır alırken bunlarada dikkat ediniz ve en güvenli en makul alınması gereken kask modelidir.

    agv-k-3-solid-full-face-helmet.jpg

    Flip-Up:
    Çene kısmı mekanizmayla açılabilir kasklardır. (Polis teşkilatımızın kullandığı kasklar). Mekanizma sistemi darbe sırasında açılabilir tartışmaları yapıldığından en bilindik markalar dışındakilere süratli kullanımlarda tavsiye edilmezler. Yazın ve düşük hızlı şehir içi kullanımlarında çene kısmı açılarak daha fazla havalandırma sağlanabilir. Genelde goldwing tarzı ve uzun yol motorcuları yadakuryeciler alır. Kaza esnasında açılan bölümün kopup gitme oranı çok yüksek oldugundan pek tavziye etmiyoruz.

    içerik.jpg


    Open face:
    Ön tarafı tamamen açık kafa kısmını koruyan yüz bölümünü ise vizör camı ile yarım veya tam kapatan kasklardır. Güvenlik açısından yüz ve çene bölgesi tamamen açık olduğundan scooter tarzı motorlarda sadece şehir içi yollar için düşük süratlerde kullanımı uygundur.


    tanked racing open face T522 motorcycle helmet 3.jpg
    Şip şak

  2. #2
    Üye çavuş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2014
    Mesajlar
    368
    Yarı Tas:
    Tas şeklinde tencere kapağı tabir ettiğim kask türü ,genelde cruiser kullanıcılarının tercih ettiği şekilden başka hiçbir işlevi olmayan kasklardır. Sadece başın üst kısmını kapatır bir darbe sırasında ise kafada hemen dönerek daha ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Bu kask geniş motor ön camı olmadan kullanılmamalıdır. Ağa babalar cupper harleycilerin genelde kullandıgı sert görünümli abilerin yada tikitonkilerin kaskıdır. Tas şeklinde kafana oturur pek bir fonksiyonu koruma özelliği malesef yok.

    sway-803-europe-design-y_343_.jpg
    Şip şak

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •