Toplam 20 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: ZJ DİREKSİYON-ALT/ÜST kutu..(Şansız Serüvenler Dizis)

Hybrid View

  1. #1
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276

    ZJ DİREKSİYON-ALT/ÜST kutu..(Şansız Serüvenler Dizis)

    Konu uzun olduğundan bir kaç parçaya bölmek zorunda kaldım.

    Şansız serüvenler dizisi.... Neden mi?
    Bu kadarına da pes diyeceksiniz.

    İlginç bir o kadar yerinde bir başlık oldu galiba. Sabır ile okumanızı öneririm.

    Giriş, Gelişme, Sonuç olarak az biraz kendimden bahsederek yola devam ediyorum.
    Babamdan gözümüzü açtığımızdan beri Amerikancı olup kardeşim ise benden daha önceleri evvela WJ


    sonra tabiki ZJ ) sahibiydi. Hayatımız v8 olmadan da olmayan bir hayat ile geçince, sağ olsun kardeşimin de teşviki ile doğru bir adım attık.

    SOL BİZİM 96 ZJ / SAĞ KARDEŞİM ÖZGÜRÜN 97 ZJ


    Benim İşim; mimarlık ve denizcilik üzerine.... Kimliğim ile işim gereği yelken ve sualtı ile bir ayağım kara, bir ayağım denizdir. Önceleri hal böyle olunca çok farklı çeşitli model 4x4 markalara iyice didikleyip baktık, lakin bizim teknenin pruvası devamlı jeep’e doğru dirse ediyordu.

    O vakit babam 1966 willys model bir jeep alıp topluyordu.





    Özgürde 97 zj vardı olay bir anda gelişti

    İzmirliyim, 2014 yılı Eylül başı eşim ile çoktandır arayıp doğru kararı verebilmek için samanda iğne aramak gibi epey taradıktan sonra, hayatının yarısını 2. sahibinde geçirmiş kazası da olmayan bir araç bulduk. Bu arada ailemin araçlarını bakım işleri ile offroad araçlarının servisini yapan arkadaşımızda geçmiş 10 yıl kadar elinde tarafınca yapılmış rutin servis ve detaylarına sahip olması bizi ziyadesi ile sevindirmişti. 96 zj / 5,2 litre yıpranmamış balköpüğü renkli koltuklarını görünce kanımız kaynadı ve almak nasip oldu bu şekilde İzmir’den
    Yükseltilmemiş orijinal hali ile önce genel durumunu toparlayıp yenilediğimiz radyatörü, egzoz katalizör, balata, sensor, bagaj amortisör, farlar, filtreler, kayıştı, şaftı, aküydü derken.....(Direksiyon üst pompası , ile direksiyon alt kutusu revizyonları yapıldı.

    Tek kullanımlık aracımız olacağından buna göre ihtiyaçlarımıza yöneldik. Modelini beğendiğimiz etli el yapımı dikişsiz ön demir, çeşitli ihtiyaçlarımıza cevap veren 32inch - 4 lastik, jantlarımız, flowmaster 40, klinometre eğim, iki sis farı, 12,000lb vinç tercihimiz uzaktan kumandalı, yeni akü için kamp ve dalışlarda güvenli kullanmak için bolth şalter, volo chip, ruhsata işli çeki demirimiz ve r.g yükseltme kitimiz ile 4inch yükseklik tercihimiz olmuştu.


    Aracın etap etap yapıldığı İzmir’de sabır ile ayları bir, bir devirip, tüm olumsuzlukları bir bir deneyip İstanbula yapılacak hiç bir şey atlamadan bu şekil ilerledik. ( Sakınan göze çöp batarmış. Doğru ) 2014 Aralık sonu önce ben gelip son kontrollerimizi yapıp eşimi çağırmıştım. Planımız gezerek İstanbul’a dönmekti. Sabrın sonu selamettir.

    Efendim giriÅŸi bitirdik.....!

    Hadi buyurun ÅŸimdi geliÅŸmeye ))
    Havalimanı yolunda eşimi almaya giderken Gaziemir’de ilk sinyaller başlıyor. Direksiyon da bir şeyler oluyor. Bazen bir yöne, bazen iki yöne ağırlaşmalar sanki takılıp, takılıp kendini bırakıyor ve rahatlıyor. Sanki takıldı zor dönmeye başladı. Sağ şeritten mi gitsem. İnip bakıyorum evet damlatmalar başlamış. O kadar denendi, yapıldı hiçbir problem kalmadı derken erken sevinmişiz. Her iki kutunun alt ve üst pompa yenileme keçe, conta vss sorunsuz olup bitmişti. Bizim moraller çöküş haklı olarak. Yolda giderken bir an düzeldi mi derken sıkışık ve park etme esnasında kâbus, sanki dönmüyor direksiyon.

    Hemen meclisi toplayıp ne yapalım, ne edelim. Şansızlık oldu dedik. Kontroller yapıldı Direksiyon kutusu sizlere ömür işi tamamen bitti. Bitt dei neden bitti bir de üstündeki ayar vidası yıllar içinde direksiyondaki oluşan boşlukları bu ayar vidası ile sıkılarak küçük hareketlerle boşluk alınıyor. Ayar vidası her bir seferinde sona doğru ilerliyor Tatbiki sona gelirse ayar vidası çaresi kalmıyor dibe dayandığı için işi bitiyor.
    Birinci el direksiyon kutusu mu? Yoksa Çıkma yenilemesi yapılmış ikinci el mi? Tatbiki birkaç yıl daha hizmet vereceğini düşünüp Çıkma toplanmış yenilemesi yapılan direksiyon kutusuna karar verdik 650TL aldık. Birkaç gün İzmir’de kalıp problemi çözüp gitmeden çeşit çeşit denemeler de yaptık düzelmişti sanki. Bu arada yağımız (dexron 2) bu yağdan şüphelenmiyor değilim ileride tabii..

    Oh gönlümüz rahattı bir şanslılıktı oldu gitti, çıkma yenilenme görmüş kutuyu 650 TL aldık güzel bir rot ayarı yapılıp yola çıktık Herhalde en az 5 sene kullanırız diyorduk.
    Dönüyoruz İstanbul’a… Sabuncu beli rampası viraj ile tırmanıyoruz dikiz aynamda İzmir uzaklaşıyor iken sollama yaptığım ağır vasıtalar arasında yine küçük, küçük bir takılma oldu gibi? direksiyonda Eşim haklı olarak amma pimpiriklisin sana öyle geliyor deyince ister istemez bende öyle düşündüm. Yoksa gerçekten mi takılmıştı?

    Fakat maalesef, Bursa rampası iniş virajları ve Yalova Pendik feribotunda aynı vuruşlar tekrar başladı.
    İstanbul şehir içi yollarında henüz küçük yağ damlatma sıkıntısı başlamamıştı yolda giderken bir nebze daha iyi fakat dar yerlerde özellikle Moda sokakları gibi sık, seri manevralar esnasında park ederken direksiyonu sonuna kadar dayamadan, abanmadan bir miktar daha az direksiyonu kırarak hatta bir ayağım frende arabayı durdurmadan, hafif freni basıp çekip akarken manevraları bu şekilde yapmaya başladım. Çünkü durduğum yerde artık direksiyon sanki tuğla bağlamışlar gibi külçe olmaya başlamış dönmeme eğilimindeydi.
    O günlerde kendimizi tabiri caiz ise tüysüz tavuk gibi hissettik birkaç yerde



    Jeep kardeşler de yan yana gelince gözümüze takılan ve kullanırken ihtiyaç gözüken dodik hasıl oldu. Ve o gün artık yağ akıntılarımızın başladığı milat günüydü. O akıtıyor ve üstten takviye yağ ekleyerek bu şekli ile yol gitmeye çalışıyorduk. Devamlı 2 litre taşıyordum.
    Aracın servislerini yıllarca yapan arkadaşlarımız 100 adet üzeri offroad araç yaptıklarını biliyorum fakat böyle bir şansızlık bugüne kadar hiç yaşamadığını söylüyor bu yüzden hiç birimiz anlam veremiyor herkes yeniden moralsiz.
    O meşhur site üzerinden USA sıfır bir direksiyon kutusu ürünü almaktan başka yapılacak bir şey kalmamıştı.







    Sipariş verip bekleyiş gümrük, eve teslim süreçleri 20gün sürdü, Türkiye’de fiyatının tam yarı fiyatına eve teslim gönderildi. Nakliye gümrük uygulandı araç ruhsatını gümrüğe fotokopi sini nüfus cüzdan üzerinden teyidi alındı. Nerede kullanacağım sorgulandı anlayacağınız.

    Kurtköy’de sağolsun kahrımı devamlı çeken çok iyi bir dostum var.




    Siteye yeni üye olan ‘’ Hulk’’ Mehmet in ağbisi ile hasarlı direksiyon kutusunu çıkarıp yeni gelen cirlop gibi ışıldayan direksiyon kutumuzu yerleştirip bağladık 3 cıvata ile ( dexron2) yağ ile alt , üst kutular iki sistem arasında yani alt kutu ve üst kutu arsında basınçlı hortumlarda ki yağ sürkilesini dikkatlice aşama aşama gerçekleştirdik ve monte ettik. Bir yandan sizin geze-gen değerli bilgilerinizi sık sık okuyup direksiyon hd destek kolunu detaylandırıp yaptık.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  2. #2
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    İlk bir hafta güzeldi ancak bu sefer üst pompa da farklı sesler duymaya başladık inleme sesi diyeyim. Direksiyonu çevirmeye başlar başlamaz ses artıyordu. İiiiiyy , iiiyyy, iiiyyy gibi. Bu sefer de üst pompayı söküp Bostancı da o meşhur isim yapan malum torna atölyesine teslim ettim. Durumu anlattım tek tek not aldılar. Daha önceki yaşadığımız olumsuzlukları da dile getirdik. Hızlı bir yenileme ve testten geçtikten sonra tekrar teslim aldım.
    Artık her iki kutuda tamam gibi gözüküyordu. Alt kutumuz yeni o malum adresten USA den gelen , üst kutu daha önce elden geçmiş yenilenmişti.
    Üst direksiyon pompası


    fakat tak sök, tak sök onunda çalışma şekli düzensizleşti . Derken üst pompa; Aman Allahlım yine zorlanıyor, yine ses var birde 250TL yapıldıydı. Hemen hızlıca tekrar üst pompayı söküp bizzat götürdüm durumu anlattım. Bu seferde kusura bakmayın pompa artık kullanılamaz bunun işi bitmiş demezler mi?. Çöp olmuş dediler ve ben sakin artık olamayıp usulünce ne dediysem de vermiş olduğum parayı alamadım. Çünkü daha 100km bile gidemeden pompa tamamiyle bozulmuş tamir edilemez olmuştu.
    Hakımdır bu arkadaşlar. 100km gitmemiş bir araç onarıma geldiğinde içinin bir çeşit ameliyatı yapılıyor parçalanıp keçesi, contası,, mili vsss Görmüyorlar mı? Şaka gibi..
    İş için İzmir’ e gitmiştim. Bizim Amerikancı 2. Sanayi sitesindeki yapan servis sahibi arkadaş ellerinde yine çıkama düzgün temiz düşündükleri üst pompayı önererek bu kez hediye maiyetinde çok küçük bir ücrete aldım geldim onu da taktık.
    Bu defa da o malum siteden getirdiğimiz sıfır üründe kaçak yağ oluşuma geçti. Önce küçük damla, daha büyük damla ve damlalar direksiyonu oynattıkça sağa sola zorlandıkça akıntılar artmaya başladı. Şahsen yağın nereden geldiğini temiz bezler ile silip silip tesbit ettiğim noktayı buldum. Silindir şeklindeki kutunun yandaki yuvarlak davul şeklindeki göbek kısmından yağ sızdırmaya başladı. Önceleri damla şeklindeydi. Direksiyon her iki yöne istikrarlı dönüyordu. Tespitim yağ ısındıkça veya motor tam sıcaklığa ulaştığında akmalar çoğalıyordu. Her durduğumda aşağı yukarı fazla yağ akıtıp motor soğumaya başlarken giderek azalıyor şeklindeydi. Küçük bir çocuğun işemesi gibi olduğu hallerde şahit olduk. Kahve fincanı yarısına yakın yağ akıyor hem de USA den gelen parçadan. İnanılmaz ama oluyormuş..
    Bu kâbus olmamalı artık diyordum. Sabrım giderek zorlanıyordu.








    Akan yeri önce fotoğrafladım birkaç açıdan videosunu çekip hemen aldığım firmaya hızlıca yazı yazdım. Amerikalı arkadaşlar bizden daha akıllı olmadıklarını gördüm. Bir türlü anlayamadılar akıntıyı. Resim ile video izah ediyorum göremiyorlar nasıl sa. bende anlamış değilim. Herhalde işlerine mi gelmiyor.
    Babam ve kardeşim bazen yurt dışından aldıkları yedek parça ürünlerde bu şekil sorunlar olduğunda aldıkları firmalara resimli durumu anlatan bir yazışma ile tekrar her hangi bir fark ücret ekstra ödemeden (Bakın bu bizim ayıbımız hiç sorun değil gönderiyoruz ) aynı parçayı her hangi bir ücret almadan ve ilk yolladıkları parçayı iade edilmeden yeniden gönderdiklerini biliyorum. Bana öylesi denk gelmedi, hemen yol gösterip yeniden o revizyona yönlendirdiler. Üstelik üzücü olansa 3aylık garanti kapsamı tarihleri içinde 3 aylık dönem içinde paylaştığım resim ve video yu onlarsa hemen dönüş yapmayıp tarihi epey geciktirdiler bilerek. Tekrar, tekrar mail attım dönüşleri artık garantiyi aşmıştı. Bu kez kara listeye alıp o bilindik siteye sitem dolu mağduriyetimi bu firma için veryansında bulundum. Ama bir baktım benim gibi mustarip olanlar da farklı ülkelerden var.
    Akımıza bu kez farklı bir yöntem geldi. Aracımı bu kez Kutköy de arkadaşımın servisine arabayı kapatıp , hem yeni aldığım USA den gelen direksiyon kutusunu ve İzmir’den edindiğim yine çıkma olan üst pompayı güzelce paketleyip bu kez İzmir’ e yapan servis sahibi arkadaşlara yolladım.
    Bu direksiyon kutusunu hiç incelediniz mi veya elinize alıp evirip, çevirip inceleyip hiç ağırlığını baktınız hissetiniz mi?
    Söylemeliyim ki oldukça ağır öyle ki bir balık adamın beline taktığı kurşun kemerden fazla 10-15 kg gibi bir ağırlık.

    DÄ°REKSÄ°YON KUTUSUNU DESTEKLEYÄ°CÄ°




    Siz siz olun aracınız offroad olmasa dahi, yükseltilmemiş olmasa da mutlaka o 3 vidaya güvenmeyin.

    Direksiyon Kutusu sol ön tekerlek önü 3 bağlantı vida yeri



    Aracınıza direksiyon kutusu desteği mutlaka yaptırın.
    Evet, İzmir’deki bakımları yapılan servise bir kez de onlar baksın duruma diyerek yolladık. Neyse iyi ettik karşıdan müdahale güzel de bir fiil yaşayıp görmek başka. Malzemeler geri geldi bir hafta sonra tekrar geri geldi. İzmir’e gittiğimde o hediye edilen üst pompa sadece yedek parça olarak kazanı, kapağı, bilyesi, tamburu olarak elime döndü. USA dan gelen direksiyon kutumuz ise revizyonu yapıldı. Üst pompayı bu kez Ankara dan sıfır almaya karar verip üst pompayı 600Tl pazarlık ve İzmir deki yapan servisteki yedek parça aldığı bu çalıştığı yerden maalesef ki, İADESİZ satığı için. Sadece bu şartla satıyorlar dı. Mecburen aldım bozuk çıkarsa bahtına misali.[IMG]file:///C:/Users/KULLAN~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.png[/IMG]
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  3. #3
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Åžart iadesiz.


    Direksiyon Üst hidrolik sıfır pompa



    Direksiyon üst pompa soldaki revizyonlu yenilenmiş, Sağdaki İadesiz sıfır (tambur ve yağ kapağıhariç)








    Elimizde sıfır iadesz aldığım bir üst pompa ve USA den gelen sıfır diye aldığımız direksiyon kutusu için İzmir deki torna gurubu yeniden üretilmiş olduğu ifadesini ni kullandılar. İçini açtıklarında içinden pek metal çok talaş çıktığını dışınınsa kumlama yapılarak boyandığını ifade ettiler, belirtiler.
    Sistemi yeniden taktık (Dekron 2yağ) sistemi sürkülasyonu için motora marş basar basmaz üst pompa biraz sesli çalışmaya başladı bu kez, biraz motor sıcaklığı ısındıktan sonra motor birkaç kez açıp kapatıp yağ durumunu gözlemledikten sonra… Artık direksiyonu döndürme zamanı geldi. Yine maalesef direksiyonu döndürür döndürmez o acı ses kulaklarımdan çıkmıyor. Direksiyon üst pompası bebek gibi ağlıyor adeta..

    Dedim ki bu üst pompa dakika 1 gol bir ya bozuk çıktı. Veya Direksiyon kutusu revizyonu olmadı yani alt kutuyu yapamadılar.
    Gerçekten yapamamammışlar. İnanın gönderdiğimden daha fazla akıntıyla geri geldi. Biz yine moralimizi bozmadan bu kez Aydos tepelerine arazi koşullarına bir tecrübe yapmaya çıktık.( Çıkmaz olaydık).

    AYDOS -PENDÄ°K MANZARALI




    YAÄžIN AKTIÄžI YER


    BASIÇ HORTUMLARININ REKOR PRESTEN KURTULDUĞU YER.






    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  4. #4
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Giderken direksiyon sıkılıkta her yöne doğru dönüyor ama toplamıyor kendisini. Yani dönüyorum direksiyon o tarafa doğru ellerimi bıraktığımda düzelmiyor o yöne doğru gidiyor. Direksiyon sağa ve sola takılmıyor eşit ölçüde bir sıkılıkta dönüyor ve o tarafa doğru gidiyor.
    Çıkmaz olaydık dik bir rampa ve orman içi yolundan ancak belki bir traktör çıkabilecek bir diklikte çıktık, yolda kalsak kurtarıcıda çıkamaz ve tek araç biz.
    Tabi düz yol olmadığından arazi koşulları kurumuş toprak, taşlık vbg tekerlekleri daha zorlayıcı bir hal almaya başladı. Çok güzel bir manzara vard yukarıda . Giderek direksiyon dönmemeye başladı. Durum giderek kötüledi ve hiç dönmüyor ne sağa ne sola. Biraz hareket edince bir miktar dönmesi rahatlasa da bizi aşağıya indiremeyecek galiba.
    İşte tam bu arada Direksiyon kutusu ile Hidrolik üst direksiyon pompası arasındaki basınç hortumları bir patlama sesi ile bağlantı yerlerinden çıkarak bütün yağ oracıkta boşaldı gitti.
    Çok çok zor o rampadan inmek saatler sürdü ve çekici ile Kurtköy’de ki kahrımı çeken arkadaşımın bu kez evinin önüne götürüp bıraktık.




    Tekrardan sistemi çıkartyıp ikinci kez İzmir’e söylene söylene gönderdim.
    Kurtköy’deki arkadaşımın kardeşi olan sitemize yakınlarda üye olan sitemizdeki , ilk Dodge 4x4 sahibi olan Hulk un abisidir. Dodge dada aynı sistem kullanılmış olup bizdeki ZJ direksiyon kutusunun tam simetrisidir.
    Bostancıdaki o ismi çokça Zj ve Wj arka pencerelerinde ismi olan Jeep servisi iki ustalar ile ve Maltepe’de Kurtköy’deki arkadaşımın bulduğu işi sadece offroad araçları mekanik işi olan hem yarışçı hem mekanik offroad ile uğraşan zaat ile görüşüp fikir beyanında bulunduk.
    Çıkan sonuç Parçaların ikinci el , çıkma yenilenme ile değil. Bire bir sıfır ve aynı anda sisteme dâhil komple alınıp montajının yapılması akuple edilmesi gerektiği ortaya çıkıyordu. Bostancı deki servis İzmir’deki servisim ile paslaşıyorlar tanıyorlar birbirlerini o güven ile revizyona karşı olduklarını mutlak sıfır parça alıp takılmalı şeklinde izahatlarını belittiler.
    Bu meyanda 2. Kez ama bu kez problemsiz USA den gelen direksiyon kutusunu güzelce yapıp gönderdiler. Ve hatalı olduklarını kabul ettiler özenmeden yaptıklarını şişirdiklerini ifade ettiler. Sıfır Ankara dan aldığım üst Pompayı da yeniden iç aksamı ve basınç hortumları orjinali ile gönderdiler.
    Arac üretiminde kullanılan orijinal deveboynunu Mert başkan ile o günlerde konuşup irdelemiştik mesajlarda sağ
    olsun.


    4inçh araçlar için uygun deveboynunu bizzat gidip aldım.


    Yine ne olur ne olmaz ilk İzmir’den gelirken çıkma yenilenmiş aldığım direksiyon kutusunda göndermiş elden tekrar geçirmişlerdi dolayısıyla iki kutu elimdeydi. Aracım yükseltildiği halde ilk üretiminden yorgun kalan Orijinaldeki deveboynu sistem rahatmak için büyültüp 4 inç için yerine taktık bir hayli büyük etli ve gerekli gözüken bir bağlantı olduğunu tespit ettik Kurtköydeki arkadaşım ile
    Sistem rahatladı bu kullanırken hissediliyordu ve yeni deveboynu ile kesinlikle gerekliydi. Çünkü alt takım da açılar rahatlamıştı ön takımda
    Aracı içimizde şüphe olmasın diyerek O bostancıdaki meşhur servis inceledi her hangi bir olumsuzluk görünürde yok. Tüm sistem hatta offroad tamimiyle tamam olması gerektiği gibiydi. Yine dediği uyarıda bulunduğu kısım ((parçaların mutlaka sıfır alınıp sistemin düzgün birbirini zedelemeden çalışması ile olmalı) Direksiyon üst pompası ve direksiyon kutusu. Sakın ikinci el ve revizyonu malzeme kullanılmamalı. Çünkü Doğru çalışanı bozuyor mantığıydı.
    Artık kan , damlayan yağ yoktu hiç olmadı direksiyon kutusunda, üst pompa da ses gitti. Yine de direksiyon da aynı ölçüde sağa ve sola dönüşte kendini toparlayamama kaldı.
    İzmire yapıldığı ellere götürmeyi karar verdik bir vesile ile E. Foça macerası ile teknemizi ege sularına götürelim istedik bu vesile ile Aracı yapan arkadaşlar iyice bir incelesin istedik. Nitekim her şeyi ile aynısı yapılmış olan kardeşim Özgür 97 Zj de oradan çıktı.

    Sonuç
    İzmir de günlerce araç kontrolden geçti başka yaptığı zj leri çağırıp kardeşim dahil mukayese edildi bire bir.


    Kendisi de 1 üst pompa ve 2 direksiyon kutusuna mal oldu. Tüm kit ve offroad sisiteminin tamamı bir bir A dan ..Z ye kontrol edildi. Direksiyon amortüsörü söküldü rotlar vss Ön takım Sökülüp tekrardan yapıldı, ölçüldü biçildi. Ve ne kadar mantıklı tartışalım lastiklerin sağ ve sola dönüşte dayandığı sona kadar sıkıştırılmış yani





    Ä°STÄ°NAT DUVAR ve CÄ°VATALARI



    .. Normalinden daha fazla tur ile zorlıyarak daha fazla döndüğü her iki yana bu sebeple her iki pompayı zorlayıp sisteme zarar verdiği direksiyonun sorunlarının oluştuğu yönünde ortaya çıktı ortaya çıktı. Şimdi o civatalar dışarıya alınıp eskisinden daha az dönüş açısı azaldı.
    Şu an üzerinde ikisi revizyonlu ikinci el kutu ve pompa bulunuyor.

    Yağ içine bu dolgu ilaç ile daha sağlıklı bir hale geldi nispeten.




    Bu direksiyon sorunu için tükettiklerim;

    11Lt yaÄŸ dekron 2 yaÄŸ
    1ad. takım hidrolik basınç borusu seti
    Ä°lk direksiyon kutusuna x 2 kez yenileme revizyonu
    İlk direksiyon pompasına x 2 revizyon
    1ad. üst pompa İzmir den hediye edilen ama çalışmayan.
    1ad. sıfır üst pompa
    1ad. sıfır USA (zannettiğim-tartışmaya açık direksiyon kutusu)
    +Usa gelen iki kez revizyonlana direksiyon kutusu

    Benim sonucum. Dekron 2 yağ motor ile ısındığında acaba ısı yükseldiği için fazla koruyamayıp lastik aksamlar şişip direksiyonun zorlandığı yönünde. Kutulaın içersindeki lastik aksam vbg daha yüksek ısıya dayanabilir bir yağ koysam değişir mi? Çünkü Motor soğukken yağ soğukken direksiyon takılmadan, zorlanmadan, ağırlaşmadan dönüyor. Ne zaman ki sıkışık bir trafikte ilerliyorum sadece sıkışık otoparkta yanaşırken veya çok dar bir park yerine girmeye uğraşıyorum düzgün çalışan direksiyon hızlı sağ ve sol hareketleri ile bir ağırlaşma zaman zaman halen olmakta
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  5. #5
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Arkadaşlar bütün bir gece şu saate kadar yazıp ancak üstümdeki yükü aylar sonra atabildim. Sevgi ile kalın
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  6. #6
    Üye degrente - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    13.Mayýs.2015
    Nereden
    4.LEVENT/Ä°STANBUL
    Mesajlar
    114
    İlk başta geçmiş olsun bayağı bir arbede atlatmşsınız. Bütün yazınızı merakla okudum çünkü başlangıçtaki arızaların hepsini bende yaşıyordum.2-3 gündür yazılıp çizilenlerden sonra uzun zamandır ihmal ettiğim kutudan yağ kaçırma işinin çözümü için bende dün ZJ mi maslak oto sanayide camiaca tanınan Jeep üzerine iyi bir ustanın ellerine bıraktım. Yapmış olduğu ilk tespitte kutunun keçesinden kaçırdığını tamir takımı ile birlikte keçenin değişmesi gerektiğini kutunun içinin büyük ihtimalle sağlam olduğu söyledi. Direksiyon pompası geçen sen Ağustosta sıfır ile değiştiği için pompada sorunum yok Allahtan ama kutu beni hep tedirgin etmişti. Hep yağ takviyesi yaparak kullanıyordum 3 aydır gerçi aracı çok fazla kullanmadım bu süre içerisinde ama içini dağıttım diye korkuyordum.İnşallah keçe ile kurtarıcam.Bu arada geçmişte okuduğum o sabitleme aparatınıda ihmal etmeyeyim dedim ve onuda yaptırmaya karar verdim tek sorun deveboynunu değiştirme o aklıma gelmemişti yazınızı okuyunca şimdi ustama onuda söyleyeceğim.Gerçi benim araçta 3 inç yükseltme var ihtiyaç duyarmı bilmiyorum ama soracağım gerçekten gerek var derse onuda değiştir diyeceğim.

  7. #7
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı degrente Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İlk başta geçmiş olsun bayağı bir arbede atlatmşsınız. Bütün yazınızı merakla okudum çünkü başlangıçtaki arızaların hepsini bende yaşıyordum.2-3 gündür yazılıp çizilenlerden sonra uzun zamandır ihmal ettiğim kutudan yağ kaçırma işinin çözümü için bende dün ZJ mi maslak oto sanayide camiaca tanınan Jeep üzerine iyi bir ustanın ellerine bıraktım. Yapmış olduğu ilk tespitte kutunun keçesinden kaçırdığını tamir takımı ile birlikte keçenin değişmesi gerektiğini kutunun içinin büyük ihtimalle sağlam olduğu söyledi. Direksiyon pompası geçen sen Ağustosta sıfır ile değiştiği için pompada sorunum yok Allahtan ama kutu beni hep tedirgin etmişti. Hep yağ takviyesi yaparak kullanıyordum 3 aydır gerçi aracı çok fazla kullanmadım bu süre içerisinde ama içini dağıttım diye korkuyordum.İnşallah keçe ile kurtarıcam.Bu arada geçmişte okuduğum o sabitleme aparatınıda ihmal etmeyeyim dedim ve onuda yaptırmaya karar verdim tek sorun deveboynunu değiştirme o aklıma gelmemişti yazınızı okuyunca şimdi ustama onuda söyleyeceğim.Gerçi benim araçta 3 inç yükseltme var ihtiyaç duyarmı bilmiyorum ama soracağım gerçekten gerek var derse onuda değiştir diyeceğim.
    TeÅŸekkurler,

    Meşakkatli bu kutu ve pompa işleri.. Heleki direksiyon kutusu her cikartilip takildiginda, ön düzen ve direksiyonu ortalamak gerekiyor.

    Piyasada tamir takimi, keçe gibi kullanilan mslzemeler hem kaliteli olup, hemde Çin mali olanlar var. Aman dikkat edin, çünkü bazi ustalar daha fazla kazanmak icin araç sahibi bilmeden daha ucuz malzeme kullaniyorlar.

    Deve boynu için 4inc ve ustu icin gerekli gibi gorulsede işi şansa bırakmamali. Çünkü 3 saplama var. Ve onca agirlik.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  8. #8
    Moderator Beatrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    04.Mart.2014
    Nereden
    Ä°stanbul
    Mesajlar
    2,427
    Ömür, anlattıklarını bir kaç kez okudum... oldukça şanssız bir seri gelişme, ama arıza sıralamalarına baktığımda bir takım mantıksal sonuçlar ortaya çıkıyor.

    Bence;

    İlk yapılan hata; en başta aracı hazırlarken durduk yere neden kutu ile pompayı açıp revize ettirdin ???


    Bana göre ; arızanın kaynaklanmasından sonra serviste ilk yapılması gereken yağ akışının basıncını kontrol etmekti. Bu yapıldı mı bilmiyorum... sonuçta bunun için kullanılan bir basınç ölçüm aleti var. Bu ölçer yüksek basınç hortumu ayrılarak araya konulur, Basınç ölçerin üstündeki vana kapatılarak basınç değeri ölçülür ( vana 5 saniyeden fazla kapalı tutulmamalı > pompaya hasar verir. ) Basınç ölçerin okuması gereken, yani olması gereken değer test başında başta 345-552 kPa (50-80 psi) aralığında sonrasında da 862 kPa (125 psi) üzerine çıkmamalıdır. Bu işleme arka arkaya 3 kez yapılarak doğru değer ortalaması alınır. Sence bu yapıldı mı ?

    Belki de pompa revize edildikten sonra sisteme yağ konumu yapıldığında eksik prosedür uygulandı, sistem hava yaptı, dolayısı ile pompa olması gerektiğinden yüksek basınç uyguladı ve sistemdeki keçeler veya zayıf noktalar buna dayanmayarak yağ akıntılarına sebeb oldu...
    Yağı pompaya koyduktan sonra en az 2 dakika beklemeli ki yağ otursun. Motoru birkaç saniye çalıştırıp kapatmalı, yağ seviyesi kontrol edilip yavaş yavaş ekleme yapılmalı, bu işlem birkaç kez yapılmalı. Hatta araç önden kaldırılıp tekerlekler boşa çıkartılmalı, yavaşça direksiyon sağa dön sola en az 20 kere çevrilmeli ve buna göre yağ haznesine yine yavaş yavaş yağ eklenmeli.

    Dolayısı ile aslında sorunun kutudan değil pompanın kendisinden kaynaklanma ihtimali yüksek.
    Faturası boşu boşuna kutuya çıkmış olabilir mi ?

    Buna rağmen diğer bir olası hata ise kutunun revizyonundan sonra ( ki merak ettim neyini revize ettiler ?!?! ) doğru ayarının yapılması. Genelde revize edilen kutularda ya yanlış ayar ile monte ediliyor ya da hiç ayar yapılmadan monte ediliyor. Doğru kutu ayarı araç üstünde değil dışarıda bir mengenede içinde yağ yokken ayarlanır. Bu pratikte zor ise çok farklı bir yöntemle ayarlanır, senin düşündüğün gibi ; vidayı sonuna kadar sıkmakla veya sıkılacak yerinin artık kalmaması ile ilgili bir durum değil. İzlenmesi gereken prosedür ; https://www.youtube.com/watch?v=pOPsgoZg5o8

    Ayrıca düşünüldüğü gibi kutu ayarı direksiyon boşluğu gidermek için yapılmaz, gidermezde. Kutu ayarı direksiyon sertliği için yapılır.

    Tabi sıraladıklarım bir tahmin, illaki sebepler değil ama korkarım gerçek tespit konulmadan birbiri ardına yapılmış deneme yanılma zincirinden ibaret gelişmeler....

    Geçmiş olsun diyelim.... umarım sorun kalmamıştır artık.

    Dip not ! Her türlü yağ katkılarından uzak dur.

    İlginçtir ama aklıma gelmiyorda değil; Bir şekilde pompa kasnağı değiştirilmiş olabilir mi ?
    Eğer pompa kasnağı bir şekilde orjinalinden farklı çapta küçük takıldıysa pompa olması gerektiğinden yüksek devirde çalışarak fazla basınç üretecektir. Kontrol etmekte fayda var....

  9. #9
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı Beatrix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ömür, anlattıklarını bir kaç kez okudum... oldukça şanssız bir seri gelişme, ama arıza sıralamalarına baktığımda bir takım mantıksal sonuçlar ortaya çıkıyor.

    Bence;

    İlk yapılan hata; en başta aracı hazırlarken durduk yere neden kutu ile pompayı açıp revize ettirdin ???


    Bana göre ; arızanın kaynaklanmasından sonra serviste ilk yapılması gereken yağ akışının basıncını kontrol etmekti. Bu yapıldı mı bilmiyorum... sonuçta bunun için kullanılan bir basınç ölçüm aleti var. Bu ölçer yüksek basınç hortumu ayrılarak araya konulur, Basınç ölçerin üstündeki vana kapatılarak basınç değeri ölçülür ( vana 5 saniyeden fazla kapalı tutulmamalı > pompaya hasar verir. ) Basınç ölçerin okuması gereken, yani olması gereken değer test başında başta 345-552 kPa (50-80 psi) aralığında sonrasında da 862 kPa (125 psi) üzerine çıkmamalıdır. Bu işleme arka arkaya 3 kez yapılarak doğru değer ortalaması alınır. Sence bu yapıldı mı ?

    Belki de pompa revize edildikten sonra sisteme yağ konumu yapıldığında eksik prosedür uygulandı, sistem hava yaptı, dolayısı ile pompa olması gerektiğinden yüksek basınç uyguladı ve sistemdeki keçeler veya zayıf noktalar buna dayanmayarak yağ akıntılarına sebeb oldu...
    Yağı pompaya koyduktan sonra en az 2 dakika beklemeli ki yağ otursun. Motoru birkaç saniye çalıştırıp kapatmalı, yağ seviyesi kontrol edilip yavaş yavaş ekleme yapılmalı, bu işlem birkaç kez yapılmalı. Hatta araç önden kaldırılıp tekerlekler boşa çıkartılmalı, yavaşça direksiyon sağa dön sola en az 20 kere çevrilmeli ve buna göre yağ haznesine yine yavaş yavaş yağ eklenmeli.

    Dolayısı ile aslında sorunun kutudan değil pompanın kendisinden kaynaklanma ihtimali yüksek.
    Faturası boşu boşuna kutuya çıkmış olabilir mi ?

    Buna rağmen diğer bir olası hata ise kutunun revizyonundan sonra ( ki merak ettim neyini revize ettiler ?!?! ) doğru ayarının yapılması. Genelde revize edilen kutularda ya yanlış ayar ile monte ediliyor ya da hiç ayar yapılmadan monte ediliyor. Doğru kutu ayarı araç üstünde değil dışarıda bir mengenede içinde yağ yokken ayarlanır. Bu pratikte zor ise çok farklı bir yöntemle ayarlanır, senin düşündüğün gibi ; vidayı sonuna kadar sıkmakla veya sıkılacak yerinin artık kalmaması ile ilgili bir durum değil. İzlenmesi gereken prosedür ; https://www.youtube.com/watch?v=pOPsgoZg5o8

    Ayrıca düşünüldüğü gibi kutu ayarı direksiyon boşluğu gidermek için yapılmaz, gidermezde. Kutu ayarı direksiyon sertliği için yapılır.

    Tabi sıraladıklarım bir tahmin, illaki sebepler değil ama korkarım gerçek tespit konulmadan birbiri ardına yapılmış deneme yanılma zincirinden ibaret gelişmeler....

    Geçmiş olsun diyelim.... umarım sorun kalmamıştır artık.

    Dip not ! Her türlü yağ katkılarından uzak dur.

    İlginçtir ama aklıma gelmiyorda değil; Bir şekilde pompa kasnağı değiştirilmiş olabilir mi ?
    Eğer pompa kasnağı bir şekilde orjinalinden farklı çapta küçük takıldıysa pompa olması gerektiğinden yüksek devirde çalışarak fazla basınç üretecektir. Kontrol etmekte fayda var....


    Uzun bir aradan sonra merhaba...,

    Ergun bey ağbeyim, değerlendirmeleriniz çok yerinde ve önemli noktalar.

    Çok şükür artik yağ akintim yok, eskisi gibi degil lakin özellikle basınç hususu oldugunu düşünüyorum. Çünkü motor soģukken hic bir sorun yok, problemsiz, seri manevralarda rahat. Motor isindiginda tabiki yağda ısınıyor. Dar bir alanda seri ileri geri manevralar ile direksiyonu hizli ve seri saga sola cevirmeye baslarken direksiyon ağırlasıyor ya dar park yerleri veya dar bir yolda ileri, geri geriye donmek icin.

    Motoru durdurup motor iyice sogunca tekrar ayni manevralari problemsiz olarak donduruluyor. Elbette eskisinden cok cok daha iyi. Ama 100 /% gecti diyemem. Bir % 10 luk kismi sık, sık manevraya başladığımda, duragan park yerlerinde ve dar yerlerden geriye donmek icin o direksiyonda sağa ve sola agarlaşma zaman zaman olabiliyor. Fakat motor soğudunda her sey normale dönüyor, ağırlasma ortadan kalkıyor.

    İlk başta araç yapılırken yine yağ kacaklarindan alt kutu ve ust pompa revizesi yapilmıştı. O vakit keceleri degisti, orta mil temizlendi, müsur calisip calismadigi kontrol edildiğini söylemişlerdi. Tabiiki bu işlemler sırasinda başinda değildim. Ancak İstanbula getirdiğimde tekrarlıyan sorunlar ile bizzat o malum bostancidaki direksiyon tamiri yapan ekip ve atölyede sistemin ellerindeki basinc olcer cihazlar ile test edildigini gördüm.

    Ama bu belirttiginiz ( +/_ ) psi değerleri Jeep ana servislerin dışında pek uygulayan veya bilen olduğunu çok zannetmiyorum heleki sanayi de.
    Bu ölçu degerleri ile ilgili psi degerlerinin basinc hortumu arasina konularak yapilan çalişmayi varsa elinizde paylaşmanızi çok isterim...

    Bu işlemin psi ölçüm 5sn kadar belli araliklar ile sanayi veya özel servislerde onlarca sorularima, sorgularıma karsi aldigim yanitta bile duymadim. Hatta o camlarin arkasina yspistirilan meshur .............serviste bile. Açıkça hemen İzmiri arayarak sorduğumda böyle bir şeyi hiç duymadıklarini bile soylediler.

    Bu bilgi veya videoyu paylaşirsaniz hemen bu servislerle paylaşacagım burda ve İzmirde.

    Sifir aldıgim iadesiz ust pompa ise kasnaksiz gelmisti. Zj ustundeki ust pompanin kadnagini sokup, gelen sifir ust pompaya kasnagi yerlestirdik.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  10. #10
    Moderator Beatrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    04.Mart.2014
    Nereden
    Ä°stanbul
    Mesajlar
    2,427
    Alıntı Excalibur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster



    Ama bu belirttiginiz ( +/_ ) psi değerleri Jeep ana servislerin dışında pek uygulayan veya bilen olduğunu çok zannetmiyorum heleki sanayi de.
    Bu ölçu degerleri ile ilgili psi degerlerinin basinc hortumu arasina konularak yapilan çalişmayi varsa elinizde paylaşmanızi çok isterim...

    Bu işlemin psi ölçüm 5sn kadar belli araliklar ile sanayi veya özel servislerde onlarca sorularima, sorgularıma karsi aldigim yanitta bile duymadim. Hatta o camlarin arkasina yspistirilan meshur .............serviste bile. Açıkça hemen İzmiri arayarak sorduğumda böyle bir şeyi hiç duymadıklarini bile soylediler.

    Bu bilgi veya videoyu paylaşirsaniz hemen bu servislerle paylaşacagım burda ve İzmirde.
    Seve seve....



    İmalatçı fabrikanın mühendislerinin verdiği talimatları okumalılar ;







    Nasıl mı yapılıyor ;




    Bu da hediyesi ;
    http://www.amazon.com/OTC-5079-Heavy.../dp/B000QW0B1K

  11. #11
    Yeni Üye The Hulk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    29.Mart.2016
    Nereden
    Istanbul pendik
    Mesajlar
    5
    Öncelikle Ömür abim geçmişler olsun. O kadar güzel anlatmışşın ki her anını tekrar hatırladım. Evet çok sıkıntılı bir süreçti ve özellikle belirtmem gerekir ki ikilimde kalmamız bizi biraz daha dara sokmuştu. Yani araç izmir de toplandı yapılanlar belli idi hatta ve hatta özenle her aşama kontrol edilmişti. Hatırlıyorum bir tespitte bulunuyorduk fakat o daha önceden yeni yapılmıştı. E tabi bide yapılması gereken işlemler de kürfetli işlerdi.

    Kıssadan hisse yapmak gerekirse, nasılsa bir aile hekimine kişi tetkik ve kontrollerini devamlı yaptırırsa sonuca ulaşmak daha çabuk olacağını öngörüyorsak araç içinde bence aynı şey geçerli. Aracı toplayan ustanın aktarımları ile bizim öngörülerimiz çelişmesi, bizi ikileme sokmuş oldu.

    Ergün Bey in değerli bilgileri ve öngörülerine katıldığımı ve aktarımları içinde teşekkür ederim. bu bilgiler gayet bilimsel ve akla yatan mantıklı olası sonuçlar.

    İlk başta direksiyon kutusu yağ kaçağı vardı ki muhakkak yapılması gereken öncelikle işlem onu tamir etmek veya yenisi ile değişmekti yaptık ve sonrasında olaylar silsilesi vuku buldu. Rot Amortisörü, Rot başları, Rotiller sıkışması sonucu bir zorlama oluşacağı düşünülerek bu parçalar aracın önü kaldırılıp tek tek sökülüp sistem üzerinde tektar tekrar kontrol edilmişti. Fakat yinede bir şeyler ters tepki yapmaktaydı. Peki sorun neredeydi? Aracı Offroad a çeviren ustaya sorduğumuzda yaklaşık 100 araç yaptığını ve aynı ürünleri kullandığını söylemekteydi ve o araçlarda böyle birşey başına gelmemişti. Peki sorun neydi? Neden bu araçta oluyordu bu arıza?

    Ben en başından beri deve boynundan kaynaklandığını savunmuştum. Aracın neredeyse her şeyi offroad ama pompa ve kutuda bir değişiklik yapılmaması beni işkillendiriyordu. Halbuki en çok yorulacak olan donanım direksiyon sistemi!

    Bir fizik kuralı (Kuvvet x Kuvvet Kolu=Yük x Yük Kolu). Yükseltme ve lastik ebatlarının büyütülmesinden kaynaklanan yük ve yük kolunun artışını ancak kuvvet kolunun yani deve boynunun büyütülmesi ise eşitlenebileceğini savunuyorum. aslında muallakta olan ve bizi istanbul da sıkıntıya sokan izmir de ki deneyimlerdi. kontrol edeceğimiz her aşama izmir de yapılmıştı ve masrafta çıkmaması adına bizi biraz düşünmeye başka nerelerden olabilir diye düşünmeye yönlendirdi her defasında.

    Aslında en başından beri pompa kutuyu çeviremediği için aşırı zorlanmakta idi. Kutuyu hareket ettirmek için zorlanan pompa ses yapmaya başlamış rolantide çalışırken kutuyu hareket ettirmeye gücü yetemiyordu, aşırı basınç üretmeye çalıştığı zamanda ise (gaz verilip devir yükseltildiğinde veya yolda giderken) hem kendisini hemde kutuyu zorladı (kendisini zorladı içinde basıncı sağlayan bıçakları aşındırdı ve talaş oluşturdu, kutuyu zorladı bu da aşırı basınç etkisi ile bütün keçeleri deforme etmeye başladı). Bununda net açıklaması en son basınçlı hortumu patlatması bu tezimi kanıtladı. Deve boynu değişti pompa hortum ve kutu revıze edilip takıldı ve sorun ortadan kalkmış oldu.

    Sonuç olarak şu an senin araba için sorunun tamamen ortadan kalkması için belkide uygun büyüklükte bir deve boynu seçimi yapılması gerektiğini düşünüyorum.

    Mesela benim arabadan bahsetmişsin. Benim arabanın (pw 250 4x4 doç Pickup dodge) direksiyon kutusu senin arabanın kutusunun bir simetrisi. Amerikan menşeli olduğundan birbirine çok yakın kutular. Benim lastikler 33x12.5x15 olması ve yükseltilmiş olmasına rağmen böyle bir sorun yaşamayacağımı düşünüyorum. Çünkü benim araç kamyonet tarzı araçlarla aynı kutu kullanıyor. Araç 2500 kg ve üzerine 2000 kg çok rahat yük atılıyor kamyonet olanlarına. E benim araba Pickup olduğundan 2500 kg yük atmadığım için direksiyonun daha 2000 kg basıncına eş değer bir toleransa mukavemet gösterebilir.

    Benim bu durumdan çıkarımlarım ve naçizane fikrim şudur; araçlar standartken tamam tüm ölçümler bilimsel hesaplanmış ve toleransları ise ona göre bırakılmıştır. Ama araçta modifikasyon başlayınca her araçta bu modifikasyon aynı etkiyi gösterecek diye birşey yoktur. Lastik seçiminden tutunda (ebat, tür ve desen dahil) yükseltme kitlerinin ölçü ve markalarına, ön takım malzemelerinde kullanılan rotil ve rot kolları dahil rot amortisörüne kadar her bir parçanın seçimi, kullanılan ön diferansiyel tercihi (kilitli, kilitsiz, dana 60 vb) her araçta aynı olmadığından ötürü araçların mekanik yorgunluklarıda göz önüne alınınca aslında her bir araç ayrı bir ustalık ve özen isteyen modifikasyonları gereksinim duymaktadır.

    DeÄŸerli Abicim,
    Suda, çamurda, yolda, izde, dağda, tepede arabanla adrenalin dolu heyecanlı ve bir o kadar da eğlenceli vakitler geçirmen dileklerimle. Çok sağolasın sayende bir arazi makinesi de ben edindim inşallah beraberce sıkıntısız kazasız belasız eğlenceli aksiyonlarda kilometreler katederiz. Biliyorsun, abi-kardeşiz mekanımız atölyemiz senin sayılır hiç kafana takma her türlü sıkıntının üstesinden geliriz inşallah. Abim Murat Ustama da buradan teşekkürlerimi ediyorum.

    Bu gibi paylaşımlar deneyimler zaman geldiğinde sıkıntı yaşayan başka arkadaşlarımıza yol gösterici olabilir o yüzden konuyu başlattığın için sana ve değerli deneyim ve bilgilerini paylaşan bütün arkadaşlara tekrar teşekkür ederiz. İyi eğlenceler kolay gelsin.
    PW 250 4X4 DODGE

  12. #12
    Moderator Han Solo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    03.Mart.2014
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    6,285
    öncelikle bu kadar olumsuz moral bozucu seri problemelere gösterdiğin sabır dirayet ve çözüme ulaşmak için pes etmeyip inatla üzerine gitmeni takdir ediyorum. birçok insan daha o yolun başında aracı satıp kurtulmaya bakardı. büyük geçmiş olsun. ben kendi adıma gereken dersi çıkardım gibi. hafif kaçaklar var kutumda revizyon pek istemiyorum ama sıfır kutu da korkutuyor fiyat olarak. bakalım biraz daha yürüyüp bakacağım çaresine..
    GEZE GEZE BU GEZE-GEN BÄ°TMEZ

    tüm videoları 720p veya 1080p olarak seçerek izleyin...

  13. #13
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı Han Solo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    öncelikle bu kadar olumsuz moral bozucu seri problemelere gösterdiğin sabır dirayet ve çözüme ulaşmak için pes etmeyip inatla üzerine gitmeni takdir ediyorum. birçok insan daha o yolun başında aracı satıp kurtulmaya bakardı. büyük geçmiş olsun. ben kendi adıma gereken dersi çıkardım gibi. hafif kaçaklar var kutumda revizyon pek istemiyorum ama sıfır kutu da korkutuyor fiyat olarak. bakalım biraz daha yürüyüp bakacağım çaresine..

    SaÄŸol Mert.

    Maalesef satip kurtulmak en kolayi tabiiki başka araçlarda başka maceralar olacaktır. Mert üstüne düştükçe sorunlar çıkması zincirleme reaksiyon çok zor . Almak her zaman kolayı, ama karar vermek yurumek ya sabır. ZJ icin gönülden sevgimiz vazgeçirmedi. Fakat o problemli dönemde 1200km ancak gidebilmistim nerdeyse bir yilda.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  14. #14
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Ergun bey ağbim sorun bu olma ihtimali var mi mantiksal açıdan ne dersiniz.. Istinat civatalari iceriye dogruydu. Civatalar disariya anshtarla kaldirilarak yani tur fazla saga ve sola donuyordu. Direksiyon dafa fazla saga ve sola donmesi alt kutuyu bozabilirmi. Simdi tur normale dondu eskisinden azaldi.Olnasi gereken ölçüde



    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  15. #15
    Moderator Beatrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    04.Mart.2014
    Nereden
    Ä°stanbul
    Mesajlar
    2,427
    Alıntı Excalibur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ergun bey ağbim sorun bu olma ihtimali var mi mantiksal açıdan ne dersiniz.. Istinat civatalari iceriye dogruydu. Civatalar disariya anshtarla kaldirilarak yani tur fazla saga ve sola donuyordu. Direksiyon dafa fazla saga ve sola donmesi alt kutuyu bozabilirmi. Simdi tur normale dondu eskisinden azaldi.Olnasi gereken ölçüde





    Fabrika bu cıvatayı turu durdurmak sonlandırmak için koymuştur, ancak fabrika bu ayarı kendi belirlemiş ve somunu bir noktada cıvata üzerine kaynaklamıştır. Bunu başka ayar yapılmasını engellemek için mi koymuştur bilemiyorum... Sonuçta turu daha fazla açmak için cıvatayı içeriye çeviremediğin gibi dışarı da açamazsın. Çünkü hem cıvatanın boyu yetmez hemde cıvata yeni ayarda kaynaklı somun yüzünden sıkılamaz.

    Ancak, turu daha da kısmak için araya bir pul yerleştirilerek bu engeli aşmak mümkün.



    Senin koyduğun resimdeki uygulamaya baktığımızda cıvata neredeyse 1 cm açılmış, bu orjinal cıvata boyuyla da yapılamayacağı için muhtemelen cıvata daha uzun bir cıvata ile değiştirilmiş. Cıvataya bakarmısın üzerinde orjinal somun kaynağı var mı ?

    Tavsiyem ; orjinal ayarda bırakmak.

  16. #16
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı Beatrix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Fabrika bu cıvatayı turu durdurmak sonlandırmak için koymuştur, ancak fabrika bu ayarı kendi belirlemiş ve somunu bir noktada cıvata üzerine kaynaklamıştır. Bunu başka ayar yapılmasını engellemek için mi koymuştur bilemiyorum... Sonuçta turu daha fazla açmak için cıvatayı içeriye çeviremediğin gibi dışarı da açamazsın. Çünkü hem cıvatanın boyu yetmez hemde cıvata yeni ayarda kaynaklı somun yüzünden sıkılamaz.

    Ancak, turu daha da kısmak için araya bir pul yerleştirilerek bu engeli aşmak mümkün.



    Senin koyduğun resimdeki uygulamaya baktığımızda cıvata neredeyse 1 cm açılmış, bu orjinal cıvata boyuyla da yapılamayacağı için muhtemelen cıvata daha uzun bir cıvata ile değiştirilmiş. Cıvataya bakarmısın üzerinde orjinal somun kaynağı var mı ?

    Tavsiyem ; orjinal ayarda bırakmak.

    Aslında pek çok yasadıgim bu sorundan sonra bu somunlar dibe yakin durduğunu fark edip İzmirde daha yükseğe getirilerek. Sistem de düzelme oldu. Nitekim belki kutu saga-sola zorlanarak yani olmasi gerekenden daha fazla tekerlekler ve direksıyon döndüğü için kutularda göbek kisimlarindan yağ akmasi ve dolayısiyla agirlasmalara neden olabilir kanisi bizde fazlaca oldu. Tabiki Basinç kesinlike göz ardı edilmiyecek en önemli husus.


    Ergun bey agbeyim, inceledigim kadar bu şekil bir kaynak punta gözüme çarpmadi.

    YOLCU TARAFI SAG ON LASTIK...


    Civata üzerinden - Somun bitimine kadar 27mm




    Dipteki civata başlangıci ve Somun bitimine kadar. Takribi 35mm



    SÜRÜCÜ KISMI SOL ÖN LASTİĞİ



    Sol kisimda iki somun ust uste Somunlarin dibinden basa kadar takribi 33mm.



    Birinci ve ikinci somun arasi yerden baÅŸa kadar



    Sizin aracta bu ölçüler sag ve solda nedir? Ölçüm ve Fotorafliyabilirmisiniz.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  17. #17
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Ergun bey aÄŸbeyim,

    Allah ömrünü uzun etsin, seni Jeep, Zj severlerin başından eksik etmesin.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

  18. #18
    Üye degrente - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    13.Mayýs.2015
    Nereden
    4.LEVENT/Ä°STANBUL
    Mesajlar
    114
    Teşekkürler ,direksiyon kutusu tamir olalı 2 haftadan fazla oldu şimdilik her şey normal . Ustam deveboynu için sana gerek yok gerekseydi ben zaten sana sormadan değiştirecektim dedi banada eyvallah demekten başka bir şey kalmadı. Tek yapılıcak sabitleme aparatı onuda en kısa zamanda yaptıracağım


    Cenk NALBANTOÄžLU

  19. #19
    Moderator Beatrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    04.Mart.2014
    Nereden
    Ä°stanbul
    Mesajlar
    2,427
    Benim ZJ' de bu cıvatalar iel hiç oynanmamış olduğu kesin.

    Bir ara ölçüp haber veriririm.

    Sende neredeyse iki misli açılmış ( uzun ). Direksiyon turunu çok engellemişler ! Neden ?!!?

    Bu arada aks körüğün patlamak üzere

  20. #20
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ãœyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı Beatrix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Benim ZJ' de bu cıvatalar iel hiç oynanmamış olduğu kesin.

    Bir ara ölçüp haber veriririm.

    Sende neredeyse iki misli açılmış ( uzun ). Direksiyon turunu çok engellemişler ! Neden ?!!?

    Bu arada aks körüğün patlamak üzere

    Aks körüğü resim çekerken gözüme takılmıştı. Fakat uyarı için Teşekkür.


    Nedeni, Montajını yaptığımız tüm direksiyon kutularında yaşadığımız ve direksiyon pompası sorunlarından sonra ; billahsa direksiyon kutusu yurt dışından aldığım yeni takılan ve eski revizyonlu olanları önceden tur'u fazla olduğunu düşündük. Çünkü sistemi kurup kullanıma başladıktan kısa bir müddet sonra göbekte turun maksimum dönmesi her iki tarafa fazla oluşundan belkide basınçın da artmasıyla kaçınılmaz yağ akıntılarının baş göstermesiydi. Tabiki bu durum ancak İzmire son yapan ellere götürerek orada ortaya çıktı.

    Belki gariban tesellisi mi diyelim yüzümüzü güldüren bu oldu. Çünkü İzmirde de usta kendi zj aracında ki bir direksiyon kutusunu taktı kısa bir kullanımdan sonra o da yağ akıntısı ve arızası oluşmuştu. Yaptığı başka bir kaç aracı çağırdı. Her şey normal gözüküyordu bizde ve diğer araçlarda.

    Bu yüzden İstinat duvarı denen bu cıvatalar uzatıldı , tur azaldı, yağ akıntısı kalmadı, direksiyondaki ağırlaşmalar neredeyse bitti. Dolayısıyla direksiyon kutusu zorlanması olarak düşündüğümüz sonuç. Doğru tur azaldı lakin yaşamış olduğumuz bunca kayıp ve problemi bağladığımız nokta.

    ( Tabiki yinede şu basınç fazlalığını göz ardı etmemek lazım.)
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı DeÄŸiÅŸtirme Yetkiniz Yok
  •