Öncelikle Ömür abim geçmişler olsun. O kadar güzel anlatmışşın ki her anını tekrar hatırladım. Evet çok sıkıntılı bir süreçti ve özellikle belirtmem gerekir ki ikilimde kalmamız bizi biraz daha dara sokmuştu. Yani araç izmir de toplandı yapılanlar belli idi hatta ve hatta özenle her aşama kontrol edilmişti. Hatırlıyorum bir tespitte bulunuyorduk fakat o daha önceden yeni yapılmıştı. E tabi bide yapılması gereken işlemler de kürfetli işlerdi.

Kıssadan hisse yapmak gerekirse, nasılsa bir aile hekimine kişi tetkik ve kontrollerini devamlı yaptırırsa sonuca ulaşmak daha çabuk olacağını öngörüyorsak araç içinde bence aynı şey geçerli. Aracı toplayan ustanın aktarımları ile bizim öngörülerimiz çelişmesi, bizi ikileme sokmuş oldu.

Ergün Bey in değerli bilgileri ve öngörülerine katıldığımı ve aktarımları içinde teşekkür ederim. bu bilgiler gayet bilimsel ve akla yatan mantıklı olası sonuçlar.

İlk başta direksiyon kutusu yağ kaçağı vardı ki muhakkak yapılması gereken öncelikle işlem onu tamir etmek veya yenisi ile değişmekti yaptık ve sonrasında olaylar silsilesi vuku buldu. Rot Amortisörü, Rot başları, Rotiller sıkışması sonucu bir zorlama oluşacağı düşünülerek bu parçalar aracın önü kaldırılıp tek tek sökülüp sistem üzerinde tektar tekrar kontrol edilmişti. Fakat yinede bir şeyler ters tepki yapmaktaydı. Peki sorun neredeydi? Aracı Offroad a çeviren ustaya sorduğumuzda yaklaşık 100 araç yaptığını ve aynı ürünleri kullandığını söylemekteydi ve o araçlarda böyle birşey başına gelmemişti. Peki sorun neydi? Neden bu araçta oluyordu bu arıza?

Ben en başından beri deve boynundan kaynaklandığını savunmuştum. Aracın neredeyse her şeyi offroad ama pompa ve kutuda bir değişiklik yapılmaması beni işkillendiriyordu. Halbuki en çok yorulacak olan donanım direksiyon sistemi!

Bir fizik kuralı (Kuvvet x Kuvvet Kolu=Yük x Yük Kolu). Yükseltme ve lastik ebatlarının büyütülmesinden kaynaklanan yük ve yük kolunun artışını ancak kuvvet kolunun yani deve boynunun büyütülmesi ise eşitlenebileceğini savunuyorum. aslında muallakta olan ve bizi istanbul da sıkıntıya sokan izmir de ki deneyimlerdi. kontrol edeceğimiz her aşama izmir de yapılmıştı ve masrafta çıkmaması adına bizi biraz düşünmeye başka nerelerden olabilir diye düşünmeye yönlendirdi her defasında.

Aslında en başından beri pompa kutuyu çeviremediği için aşırı zorlanmakta idi. Kutuyu hareket ettirmek için zorlanan pompa ses yapmaya başlamış rolantide çalışırken kutuyu hareket ettirmeye gücü yetemiyordu, aşırı basınç üretmeye çalıştığı zamanda ise (gaz verilip devir yükseltildiğinde veya yolda giderken) hem kendisini hemde kutuyu zorladı (kendisini zorladı içinde basıncı sağlayan bıçakları aşındırdı ve talaş oluşturdu, kutuyu zorladı bu da aşırı basınç etkisi ile bütün keçeleri deforme etmeye başladı). Bununda net açıklaması en son basınçlı hortumu patlatması bu tezimi kanıtladı. Deve boynu değişti pompa hortum ve kutu revıze edilip takıldı ve sorun ortadan kalkmış oldu.

Sonuç olarak şu an senin araba için sorunun tamamen ortadan kalkması için belkide uygun büyüklükte bir deve boynu seçimi yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Mesela benim arabadan bahsetmişsin. Benim arabanın (pw 250 4x4 doç Pickup dodge) direksiyon kutusu senin arabanın kutusunun bir simetrisi. Amerikan menşeli olduğundan birbirine çok yakın kutular. Benim lastikler 33x12.5x15 olması ve yükseltilmiş olmasına rağmen böyle bir sorun yaşamayacağımı düşünüyorum. Çünkü benim araç kamyonet tarzı araçlarla aynı kutu kullanıyor. Araç 2500 kg ve üzerine 2000 kg çok rahat yük atılıyor kamyonet olanlarına. E benim araba Pickup olduğundan 2500 kg yük atmadığım için direksiyonun daha 2000 kg basıncına eş değer bir toleransa mukavemet gösterebilir.

Benim bu durumdan çıkarımlarım ve naçizane fikrim şudur; araçlar standartken tamam tüm ölçümler bilimsel hesaplanmış ve toleransları ise ona göre bırakılmıştır. Ama araçta modifikasyon başlayınca her araçta bu modifikasyon aynı etkiyi gösterecek diye birşey yoktur. Lastik seçiminden tutunda (ebat, tür ve desen dahil) yükseltme kitlerinin ölçü ve markalarına, ön takım malzemelerinde kullanılan rotil ve rot kolları dahil rot amortisörüne kadar her bir parçanın seçimi, kullanılan ön diferansiyel tercihi (kilitli, kilitsiz, dana 60 vb) her araçta aynı olmadığından ötürü araçların mekanik yorgunluklarıda göz önüne alınınca aslında her bir araç ayrı bir ustalık ve özen isteyen modifikasyonları gereksinim duymaktadır.

DeÄŸerli Abicim,
Suda, çamurda, yolda, izde, dağda, tepede arabanla adrenalin dolu heyecanlı ve bir o kadar da eğlenceli vakitler geçirmen dileklerimle. Çok sağolasın sayende bir arazi makinesi de ben edindim inşallah beraberce sıkıntısız kazasız belasız eğlenceli aksiyonlarda kilometreler katederiz. Biliyorsun, abi-kardeşiz mekanımız atölyemiz senin sayılır hiç kafana takma her türlü sıkıntının üstesinden geliriz inşallah. Abim Murat Ustama da buradan teşekkürlerimi ediyorum.

Bu gibi paylaşımlar deneyimler zaman geldiğinde sıkıntı yaşayan başka arkadaşlarımıza yol gösterici olabilir o yüzden konuyu başlattığın için sana ve değerli deneyim ve bilgilerini paylaşan bütün arkadaşlara tekrar teşekkür ederiz. İyi eğlenceler kolay gelsin.