Konu uzun olduğundan bir kaç parçaya bölmek zorunda kaldım.
Şansız serüvenler dizisi.... Neden mi?
Bu kadarına da pes diyeceksiniz.
İlginç bir o kadar yerinde bir başlık oldu galiba. Sabır ile okumanızı öneririm.
Giriş, Gelişme, Sonuç olarak az biraz kendimden bahsederek yola devam ediyorum.
Babamdan gözümüzü açtığımızdan beri Amerikancı olup kardeşim ise benden daha önceleri evvela WJ
sonra tabiki ZJ ) sahibiydi. Hayatımız v8 olmadan da olmayan bir hayat ile geçince, sağ olsun kardeşimin de teşviki ile doğru bir adım attık.
SOL BİZİM 96 ZJ / SAĞ KARDEŞİM ÖZGÜRÜN 97 ZJ
Benim İşim; mimarlık ve denizcilik üzerine.... Kimliğim ile işim gereği yelken ve sualtı ile bir ayağım kara, bir ayağım denizdir. Önceleri hal böyle olunca çok farklı çeşitli model 4x4 markalara iyice didikleyip baktık, lakin bizim teknenin pruvası devamlı jeep’e doğru dirse ediyordu.
O vakit babam 1966 willys model bir jeep alıp topluyordu.
Özgürde 97 zj vardı olay bir anda gelişti
İzmirliyim, 2014 yılı Eylül başı eşim ile çoktandır arayıp doğru kararı verebilmek için samanda iğne aramak gibi epey taradıktan sonra, hayatının yarısını 2. sahibinde geçirmiş kazası da olmayan bir araç bulduk. Bu arada ailemin araçlarını bakım işleri ile offroad araçlarının servisini yapan arkadaşımızda geçmiş 10 yıl kadar elinde tarafınca yapılmış rutin servis ve detaylarına sahip olması bizi ziyadesi ile sevindirmişti. 96 zj / 5,2 litre yıpranmamış balköpüğü renkli koltuklarını görünce kanımız kaynadı ve almak nasip oldu bu şekilde İzmir’den
Yükseltilmemiş orijinal hali ile önce genel durumunu toparlayıp yenilediğimiz radyatörü, egzoz katalizör, balata, sensor, bagaj amortisör, farlar, filtreler, kayıştı, şaftı, aküydü derken.....(Direksiyon üst pompası , ile direksiyon alt kutusu revizyonları yapıldı.
Tek kullanımlık aracımız olacağından buna göre ihtiyaçlarımıza yöneldik. Modelini beğendiğimiz etli el yapımı dikişsiz ön demir, çeşitli ihtiyaçlarımıza cevap veren 32inch - 4 lastik, jantlarımız, flowmaster 40, klinometre eğim, iki sis farı, 12,000lb vinç tercihimiz uzaktan kumandalı, yeni akü için kamp ve dalışlarda güvenli kullanmak için bolth şalter, volo chip, ruhsata işli çeki demirimiz ve r.g yükseltme kitimiz ile 4inch yükseklik tercihimiz olmuştu.
Aracın etap etap yapıldığı İzmir’de sabır ile ayları bir, bir devirip, tüm olumsuzlukları bir bir deneyip İstanbula yapılacak hiç bir şey atlamadan bu şekil ilerledik. ( Sakınan göze çöp batarmış. Doğru ) 2014 Aralık sonu önce ben gelip son kontrollerimizi yapıp eşimi çağırmıştım. Planımız gezerek İstanbul’a dönmekti. Sabrın sonu selamettir.
Efendim giriÅŸi bitirdik.....!
Hadi buyurun ÅŸimdi geliÅŸmeye ))
Havalimanı yolunda eşimi almaya giderken Gaziemir’de ilk sinyaller başlıyor. Direksiyon da bir şeyler oluyor. Bazen bir yöne, bazen iki yöne ağırlaşmalar sanki takılıp, takılıp kendini bırakıyor ve rahatlıyor. Sanki takıldı zor dönmeye başladı. Sağ şeritten mi gitsem. İnip bakıyorum evet damlatmalar başlamış. O kadar denendi, yapıldı hiçbir problem kalmadı derken erken sevinmişiz. Her iki kutunun alt ve üst pompa yenileme keçe, conta vss sorunsuz olup bitmişti. Bizim moraller çöküş haklı olarak. Yolda giderken bir an düzeldi mi derken sıkışık ve park etme esnasında kâbus, sanki dönmüyor direksiyon.
Hemen meclisi toplayıp ne yapalım, ne edelim. Şansızlık oldu dedik. Kontroller yapıldı Direksiyon kutusu sizlere ömür işi tamamen bitti. Bitt dei neden bitti bir de üstündeki ayar vidası yıllar içinde direksiyondaki oluşan boşlukları bu ayar vidası ile sıkılarak küçük hareketlerle boşluk alınıyor. Ayar vidası her bir seferinde sona doğru ilerliyor Tatbiki sona gelirse ayar vidası çaresi kalmıyor dibe dayandığı için işi bitiyor.
Birinci el direksiyon kutusu mu? Yoksa Çıkma yenilemesi yapılmış ikinci el mi? Tatbiki birkaç yıl daha hizmet vereceğini düşünüp Çıkma toplanmış yenilemesi yapılan direksiyon kutusuna karar verdik 650TL aldık. Birkaç gün İzmir’de kalıp problemi çözüp gitmeden çeşit çeşit denemeler de yaptık düzelmişti sanki. Bu arada yağımız (dexron 2) bu yağdan şüphelenmiyor değilim ileride tabii..
Oh gönlümüz rahattı bir şanslılıktı oldu gitti, çıkma yenilenme görmüş kutuyu 650 TL aldık güzel bir rot ayarı yapılıp yola çıktık Herhalde en az 5 sene kullanırız diyorduk.
Dönüyoruz İstanbul’a… Sabuncu beli rampası viraj ile tırmanıyoruz dikiz aynamda İzmir uzaklaşıyor iken sollama yaptığım ağır vasıtalar arasında yine küçük, küçük bir takılma oldu gibi? direksiyonda Eşim haklı olarak amma pimpiriklisin sana öyle geliyor deyince ister istemez bende öyle düşündüm. Yoksa gerçekten mi takılmıştı?
Fakat maalesef, Bursa rampası iniş virajları ve Yalova Pendik feribotunda aynı vuruşlar tekrar başladı.
İstanbul şehir içi yollarında henüz küçük yağ damlatma sıkıntısı başlamamıştı yolda giderken bir nebze daha iyi fakat dar yerlerde özellikle Moda sokakları gibi sık, seri manevralar esnasında park ederken direksiyonu sonuna kadar dayamadan, abanmadan bir miktar daha az direksiyonu kırarak hatta bir ayağım frende arabayı durdurmadan, hafif freni basıp çekip akarken manevraları bu şekilde yapmaya başladım. Çünkü durduğum yerde artık direksiyon sanki tuğla bağlamışlar gibi külçe olmaya başlamış dönmeme eğilimindeydi.
O günlerde kendimizi tabiri caiz ise tüysüz tavuk gibi hissettik birkaç yerde
Jeep kardeşler de yan yana gelince gözümüze takılan ve kullanırken ihtiyaç gözüken dodik hasıl oldu. Ve o gün artık yağ akıntılarımızın başladığı milat günüydü. O akıtıyor ve üstten takviye yağ ekleyerek bu şekli ile yol gitmeye çalışıyorduk. Devamlı 2 litre taşıyordum.
Aracın servislerini yıllarca yapan arkadaşlarımız 100 adet üzeri offroad araç yaptıklarını biliyorum fakat böyle bir şansızlık bugüne kadar hiç yaşamadığını söylüyor bu yüzden hiç birimiz anlam veremiyor herkes yeniden moralsiz.
O meşhur site üzerinden USA sıfır bir direksiyon kutusu ürünü almaktan başka yapılacak bir şey kalmamıştı.
Sipariş verip bekleyiş gümrük, eve teslim süreçleri 20gün sürdü, Türkiye’de fiyatının tam yarı fiyatına eve teslim gönderildi. Nakliye gümrük uygulandı araç ruhsatını gümrüğe fotokopi sini nüfus cüzdan üzerinden teyidi alındı. Nerede kullanacağım sorgulandı anlayacağınız.
Kurtköy’de sağolsun kahrımı devamlı çeken çok iyi bir dostum var.
Siteye yeni üye olan ‘’ Hulk’’ Mehmet in ağbisi ile hasarlı direksiyon kutusunu çıkarıp yeni gelen cirlop gibi ışıldayan direksiyon kutumuzu yerleştirip bağladık 3 cıvata ile ( dexron2) yağ ile alt , üst kutular iki sistem arasında yani alt kutu ve üst kutu arsında basınçlı hortumlarda ki yağ sürkilesini dikkatlice aşama aşama gerçekleştirdik ve monte ettik. Bir yandan sizin geze-gen değerli bilgilerinizi sık sık okuyup direksiyon hd destek kolunu detaylandırıp yaptık.