Kalfalık dönemi İstinye’ de devam eder. Balıkçılık, yük Çektirme tekneleri yapımı, sandalcılık tamiratları, kalafat, safhalarında kalfalık şeklinde çalışmasını aralıksız sürdürür.



Ortada: Sayın Rıfat EDİN tarafından Rahmetli Tasarımcı ve yat inşacı Harun ULMANeserlerini gün yüzüne çıkaran, yaşatan, elinden geldiğince koruyanı olmuştur.
Rıfat Bey yazıya döktüğü yıllarda Harun ULMAN’ ın öğrencileri dediği Harun teknelerini bir, bir işleyen iki kadim dost ile hatıra fotoğrafı. Solda: İsmail GÜMÜŞusta, Sağda: Recep SUKES usta



( Harun ULMAN )

Harun ULMAN (1900 – 1977) yılları arası yaşamıştır.
1911’ de gittiği Almanya’ ya 1921’ de gemi mimarı olarak tahsilini yapıp döner.
Eylül 1932 ‘ de ilk kez düzenlenen YOLE sınıfında yarışıp takım arkadaşı Behzat BAYDAR ile Fenerbahçe’ ye şampiyonluk kazandırır.
1935 yılında Moda Denizcilik Kulübü’ nün kurucularından olur.
1936’ da Berlin Olimpiyatlarında takım arkadaşı Behzat BAYDAR ile Olimpiyatlara katılan ilk Türk yelkencilerinden biridir.
1937’ de Türk milli takımının ilk ikili temasında Ay Yıldız formayı giydi ve STAR sınıfında takım arkadaşı BAYDAR ile rakipleri ile yarışmıştır.
1952 yılında İstanbul Yelken Kulübü kurucularından olmuştur.

Harun ULMAN Cumhuriyet dönemi ve sonrası kararlılığı ile Türk Denizciliğine sağladığı değerli öncülüğü katkılarıyla iyi bir tekneci, iyi bir yelkenci olmasından dolayı eğiticiydi, öğreticiydi. Pek çok ünlü ustaya öğretmenlik yapmış, yetiştirmiş, bilgilerini paylaşmıştır. Türkiye’ nin en tanınan ün yapmış gemi ve yapımcıları arasında yer almıştır.


İsmail GÜMÜŞ usta ile Recep SUKES usta aynı zamanda akraba ve aynı memleketlidir, yakın arkadaşlardır. Bir vesile ile Harun Bey’ in çatısı altında bu iki iyi arkadaş birleşir ve kader birlikleri başlar. 1948

İstanbul Kartal Yunus mevki ( şimdiki kumcular kıyısı ) Harun ULMAN’ ın çalışma yeridir.



( Tersane önünde 20 m. Uzunluğunda tren rayı şeklinde denize uzanan denize tekneleri rahat indirebileceği bir sisteme sahiptir. )



Harun Bey’ in benimsediği sevdiği Recep SUKES ve yakın arkadaşı İsmail GÜMÜŞ has ustaları, yetiştirdiği öğrencileri olur. Birlikte canla başla çalışırlar. Aslında burası çalışan tüm ustaların da okulu gibidir. Projenin okuması, tatbikatı, endaze çalışmaları, tekne eğrilerinin dikkatlice kurulup yapılması, karinanın, güvertenin, iç mobilyaların ve daha pek çok konuda Harun bey’ in izinden giderler.