Tüm Geze - Gen' li denizci ve kaptan arkadaşlarıma itafen...

http://www.denizticaretgazetesi.org/samandiraya_ragmen_haber10328.html



ŞAMANDIRAYA RAĞMEN…!


(Fotoğraf ve Video : Dr. Hakan ŞAN )

https://www.youtube.com/watch?v=r3Uc1dSR3bU


Ömür ATİLA : Hakan bey sizi yakından tanıyalım ?
Hakan ŞAN : 40 yaşındayım, İstanbul da Aile Hekimi olarak görev yapıyorum.

Ömür ATİLA : Anladığım kadarıyla sualtı tutkunusunuz.
Hakan ŞAN :Evet. Yaklaşık olarak 6 yıldır zıpkınla balık avı sporunu çok büyük bir tutkuyla yapıyorum.

Ömür ATİLA : Zıpkınla balık avı için herhangi bir eğitim aldınız mı ?
Hkan ŞAN : 2 yıl önce Zeynel Abidin Sezgün hocamdan ders almaya başlamamla bu tutkum ivme kazandı. Bilmediğim pek çok konuyu, o ve öğrencilerinden öğrendim.

Ömür ATİLA : Eğitminiz boyunca öğrendiğiniz size en çok hayati önem taşıyan konu neydi ?
Hakan ŞAN : Öğrendiğim en önemli; “önemli diyorum çünkü: hayatınız söz konusu” konulardan biri “Şamandırasız dalma” idi.

Ömür ATİLA : Geçmiş olsun. Başınıza tam da bu konuda talihsizlik gelmiş. Bu olayın detayları nedir? nerede , nasıl gerçekleşti ?
Hakan ŞAN : 04.08.2017 Cuma günü haftanın stresini atmak için zıpkınla balık avı yaptığım İstanbul içi bir meraya gittim. Bir önceki dalışımda şamandıramın “ DENİZDE ZIPKINCI VAR ”anlamı taşıyan bayrağımı kaybetmiştim. Almaya vakit bulamadığım için ise o gün her zamankinden farklı olarak şamandıramda dalış bayrağı olmadığı hali ile suya girdim.

Av yaptığım bölge deniz trafiğinin yoğun olduğu bir yer. Tekneler tarafından fark edilebilmek adına şamandıra ilave önem arz ediyor.

Ama bu dalışımda anladım ki şamandıranın olup olmaması hiçbir önem arz etmediği gibi şamandırayı merak edip “almaya niyetlenip” üzerime süren ( yelkenli, jetski, motor yat )sürücüleri de cabası oldu.
O gün suyun altındayken üzerimden 5 deniz aracı geçti ancak 3’ünü kayıt edebildim.

1 – Jetski : Sürücü direk şamandıraya yönleniyor. Sudan çıkmamla özür diliyor fakat bu kasıtlı hareketi hayatıma mal olabilirdi.
2 – Motoryat : Sesini duyup çıkarken şamandırayı kendime doğru çekerek çıktım. Çekmesem direk şamandıranın üzerinden geçecekti.
3 – Yelkenli : Üzerimden geçti , şamandırama çarptı...


Ömür ATİLA : Tüm denizcileri ilgilendiren bu çok ciddi konuda nerede eksiklik var sizce ?

Hakan ŞAN : Yakın zamanda Amatör Denizci Belgesi ( Ehliyet ) almış olmam dolayısı ile biliyorum ki; eğitimlerde (Uzaktan Eğitim) bu konu ile ilgili tek bir bilgi verilmiyor. Yani deniz taşıtı amatör denizciler veya profesyoneller hasbelkader (Dalış bayrağı) dalış bayrağının anlamını, denizde onu gördüğü zaman ne yapması veya yapmaması gerektiğini bir yerlerden öğrenmezse burada görüldüğü gibi üzerinden de geçiyor, almaya da çalışıyor.


Ömür ATİLA : Tüm deniz camiasına ne söylemek istesiniz. ?
Hakan ŞAN : Çok şükür bu sefer başıma kötü bir olay gelmedi, ama daha çok yakın zamanlarda acı haberler alan aileler oldu. Olmaması için lütfen tüm deniz taşıtlarını kullanan amatör, profesyonel ve eğitimciler ile sahillerde, kıyılarda deniz aracı kiralama ve kiralayanlar denizde seyir esnasında bu şamandıralara pür dikkat etsinler ve şamandırayı dairesel olarak 100 metre den fazla yanaşmasınlar uzak dursunlar.
Çünkü ‘’ SUALTINDA DALICI VAR’’

(Denizde seyir eden tüm taşıtlar – DİKKAT SU ALTINDA DALICI VAR.)


(Aletli dalış yapanlar SCUBA ve serbest dalıcıların kullandıkları ikaz şamandıralar)


Umarım Hakan ŞAN ‘ ın yaşadığı bu olay tüm denizcilere hepimize örnek olur. Yasalara göre dalıcı bayraktan 15 metre uzaklaşıyor olsalda, seyir halinde olan tüm deniz araçlarının kaptanları kıyı veya açık suda her an yaşanabilecek bu tehlike için çok dikkatli olmalı ve dalış şamandırası gördüklerinde mümkün olduğu kadar uzaktan geçmelidirler.

Bir sonraki yazı dizimde buluşmak üzere sağlıcakla kalin.

Ömür ATİLA ( denizci & mimar ) araştırmacı yazar