valla kafamı karıştırdınız bande hafta içi gidip aracı yükseltmeyi düşünüyordum. kararsız kaldım..
SEVDAMIZDA KÜME DÜŞMEDİYA ANKARAGÜCÜM.....
Ergün Abi, dün araca baktırdım death wooble için. Rot başlarında sıkıntı yok. Yağladık biraz. Boşluk ve ses direksiyon kutusundan geliyormuş. Tamir olurmuş 400 TL civarında ama usta çok önemli değil boşuna masraf etme dedi.
Death wobble için direksiyon amortisoru olabilir dedi. Dinç abinin verdiği standart amortisoru taktık. Benimkinden daha iyi durumdaydı. Bir süre gözlemleyeceğiz.
2" Yükseltme sonrası ayağımı gazdan kestiğimde şafttan gelen ses için de "2 inc yükseltmede şafta bir modifikasyon yapmaya gerek yok ama senin şaft 15 yıllık parça, yükseltme sonrası balans yapıp da kafayı bozmuş olabilir, yükseltmeden önce de kafa bozulmuş olabilir. Şu anda aciliyet seviyesinde değil, arka şaft kafası pahalı, ses iyice artınca arka kafayı değiştirip, şafta balans yaparız, şimdi sadece şafta balans yaptırsak kafa bozuk olduğu için ses yine gelebilir" dedi.
Balans yaklaşık 200-250 TL civarı.
Şanzımana girek arka şaft kafası Türkiye'de 450 civarı. Ebay'de kargo dahil 200 TL.
Diferansiyele giren ön şaft kafası Türkiye'de 550 civarı. Ebay'de kargo dahil 230 TL.
Diyorum ki, şafta balans yaptırıcam ya, değişeceksem ön ve arka değişeyim hazır bu işe girişmişken. İkisini birden Ebay'den alırsan 430 yerine 370 TL oluyor.
$T2eC16N,!yUFIc+U(JuTBS,vfTPlmw--60_57.JPG
Ön ve arka şaft kafası
Bi yandan da sıfır komple şaft baktım Ebay'e, o da kargo ve vergi dahil 850 TL'ye geliyor.
$_57.jpg
Komple ÅŸaft
-----
Abi ne önerirsin ne yapayım? Balans yeterli olur dersen sadece kafaları mı değişeyim? Bi de bu şaft ve kafalarında marka önemli mi çok? Ben en uygun fiyatlılarına baktım. Sizin gibi hardcore araziye girmiyorum biliyorsun.
Konu Maverick tarafından (06.Ekim.2015 Saat 16:31 ) değiştirilmiştir.
şaft masrafı yapacaksan ve aracına binmeye devam edeceksen almışken çift mafsallı al. daha sonra belki araziye girme niyetin olur vs. Ben Ergun abinin önerisine göre hareket etmeye başladım. En mantıklı çözüm. İş yoğunluğundan dolayı kendim uğraşamıyorum ama bir tanıdığım halledecek benim için
Ergün Abi, dün araca baktırdım death wooble için. Rot başlarında sıkıntı yok. Yağladık biraz. Boşluk ve ses direksiyon kutusundan geliyormuş. Tamir olurmuş 400 TL civarında ama usta çok önemli değil boşuna masraf etme dedi.
Direksiyon kutusu tamirini hiç sevmem... hayati bir konu !
Death wobble için direksiyon amortisoru olabilir dedi. Dinç abinin verdiği standart amortisoru taktık. Benimkinden daha iyi durumdaydı. Bir süre gözlemleyeceğiz.
Death Wobble' ın sebebi direksiyon amortisörü olamaz, direksiyon amortisörü etkiyi sönümlemeye çalışır. Sonuçta çözüm değil.
2" Yükseltme sonrası ayağımı gazdan kestiğimde şafttan gelen ses için de "2 inc yükseltmede şafta bir modifikasyon yapmaya gerek yok ama senin şaft 15 yıllık parça, yükseltme sonrası balans yapıp da kafayı bozmuş olabilir, yükseltmeden önce de kafa bozulmuş olabilir. Şu anda aciliyet seviyesinde değil, arka şaft kafası pahalı, ses iyice artınca arka kafayı değiştirip, şafta balans yaparız, şimdi sadece şafta balans yaptırsak kafa bozuk olduğu için ses yine gelebilir" dedi.
Balans yaklaşık 200-250 TL civarı.
Katılmıyorum ! 2" yükseltme sonrası şaft tek değişen açı şartlarına uyumlandırılmalıdır. Eğer şaftta vibrasyon ve ses varsa bir şeylerin ters gittiğine işarettir ve bu ters giden şey devamlı ilerleyecektir. Şu anda aciliyeti yok diye düşünülen şey hiç ummadığın bir anda dağılır, bırak verdiği hasarı ( arazi şanzımanı v.s. tehlikeli de olabilir. )
Şanzımana giren arka şaft kafası Türkiye'de 450 civarı. Ebay'de kargo dahil 200 TL.
Diferansiyele giren ön şaft kafası Türkiye'de 550 civarı. Ebay'de kargo dahil 230 TL.
Diyorum ki, şafta balans yaptırıcam ya, değişeceksem ön ve arka değişeyim hazır bu işe girişmişken. İkisini birden Ebay'den alırsan 430 yerine 370 TL oluyor.
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.
Resmin ismi: $T2eC16N,!yUFIc+U(JuTBS,vfTPlmw--60_57.JPG
Görüntüleme: 3
Büyüklüğü: 47.2 KB (Kilobyte)
Ön ve arka şaft kafası
Bi yandan da sıfır komple şaft baktım Ebay'e, o da kargo ve vergi dahil 850 TL'ye geliyor.
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.
Resmin ismi: $_57.jpg
Görüntüleme: 3
Büyüklüğü: 67.2 KB (Kilobyte)
Komple ÅŸaft
-----
Abi ne önerirsin ne yapayım? Balans yeterli olur dersen sadece kafaları mı değişeyim? Bi de bu şaft ve kafalarında marka önemli mi çok? Ben en uygun fiyatlılarına baktım. Sizin gibi hardcore araziye girmiyorum biliyorsun.
Tekrar : 2" yükseltmede şaft modifikasyonu şart ! Şaft kafalarını yine orjinali ile ( bilyalı sisitem ) değiştirirsen bir müddet sonra onlarda bozulacak ve tüm verdiğin para boşa gidecek. Daha öncede açıklamıştım; Orjinal kafalar aracın standartında neredeyse düz bir açıda çalışırlar, sadece otoyolda dalgalnmalarda veya kısa süreli kasislerde kısa süreliğine açıyla çalışır ki o açı da çok azdır. Oysa sen aracı neredeyse 6 cm yükseltiyorsun bu nedenle kafalar devamlı açılı çalışıyor. Dolayısı ile de bir yere kadar deyip dağılıyor.
Aybars' a tavsiye ettiğim yolu bir gözden geçir derim...
Veya ; Orjinal standart şaft parçaları yerine hazır modifiye edilmiş şaft al yut dışından.
Mesela ;
http://www.4xshaft.com/
http://www.rustysoffroad.com/rustys-...ion-wj-zj.html
Ergün Abi, track bara iki farklı burç denedik sorun çözülmedi. Ben olayın rot başlarından bir veya birkaçından olduğunu düşünüyorum. Neden?
İZmir'de iken track bar'ı o gördüğün yeni burçlar için sökmüştüm. Usta arabayı hafif geri alırken trackbarsız arabanın kafasının sağa sola nasıl oynadığını gördüm.
Ve dün akşam çok şiddetli bir death wobble daha yaşadım köprüde, aniden yavaşlamak zorunda kaldım ve arkamdaki araçlar sağa doğru kaçtılar kornalar eşliğinde.
Ve dün yaşadığımda hissettiğim, lastiklerin o videodaki gibi devasa 8 atmasıydı. Yani yaşadığım bu deprem track bar kaynaklı aracnın kafasının yani önünün sağa sola sallanması gibi değildi.
Siz Mert Başkan'la bana piknikte direksiyonumu sağa sola salldığımda gelen sesin rot başı olabileceğini söylemiştiniz. Ve direksiyon sallanırken alt uzun rot çubunu o sesle beraber elime vurgu yapıyordu.
Şunu da söyleyim, normal düz yolda sorunsuz giderken (fren esnasında falan değil) direksiyon sağ sola salınım da yapıyor bazen beni geriyor, yani güven vermiyor. Bu salınım titreme değil ama. Bi boşluğun neden olduğu sağa sola oynamalar.
Evet ustalar bakarak rot başı değil dedi ama https://www.youtube.com/watch?v=XLOBhBdhPVg bu videoda gördüğüm üzere sökmeden anlaşılmaya bilir. Bu yüzden ben bi rot başlarını söktüp kontrol ettireceğim.
Direksiyon amortisoru konusunda şimdi oturdu, evet bir yerden death wobble başlıyor, ama bu direksiyon amortisorunden değil, ben direksiyon amortisorunu kuvvelendirmek yerine yani sorunu absorbe etmeye çalışmak yerine sorunu çözmeliyim.
Jant konusunda ise ovallik olsa rot-balansta ortaya çıkardı değil mi?
Konu Maverick tarafından (25.Ekim.2015 Saat 14:20 ) değiştirilmiştir.
Ergün Abi, track bara iki farklı burç denedik sorun çözülmedi. Ben olayın rot başlarından bir veya birkaçından olduğunu düşünüyorum. Neden?
İZmir'de iken track bar'ı o gördüğün yeni burçlar için sökmüştüm. Usta arabayı hafif geri alırken trackbarsız arabanın kafasının sağa sola nasıl oynadığını gördüm.
Track bar olmadığı zaman tabiki arabanın kafası sağa sola gideri sonçta difransiyeli sabitleyen o Trackbar'ın cıvatası ve deliğine baktınız mı ?!?
Ve dün akşam çok şiddetli bir death wobble daha yaşadım köprüde, aniden yavaşlamak zorunda kaldım ve arkamdaki araçlar sağa doğru kaçtılar kornalar eşliğinde.
Ve dün yaşadığımda hissettiğim, lastiklerin o videodaki gibi devasa 8 atmasıydı. Yani yaşadığım bu deprem track bar kaynaklı aracnın kafasının yani önünün sağa sola sallanması gibi değildi.
Death Woble başladığında o şekilde görünür ama bir rotçuda aks başlarını kontrol ettirdiğinde bir şey bulamassın bence.
Siz Mert Başkan'la bana piknikte direksiyonumu sağa sola salldığımda gelen sesin rot başı olabileceğini söylemiştiniz. Ve direksiyon sallanırken alt uzun rot çubunu o sesle beraber elime vurgu yapıyordu.
Olabilir ama bu arıza farklı bir şey, death Woble değil.
Evet ustalar bakarak rot başı değil dedi ama https://www.youtube.com/watch?v=XLOBhBdhPVg bu videoda gördüğüm üzere sökmeden anlaşılmaya bilir. Bu yüzden ben bi rot başlarını söktüp kontrol ettireceğim.
Direksiyon amortisoru konusunda şimdi oturdu, evet bir yerden death wobble başlıyor, ama bu direksiyon amortisorunden değil, ben direksiyon amortisorunu kuvvelendirmek yerine yani sorunu absorbe etmeye çalışmak yerine sorunu çözmeliyim.
Bingo !
Jant konusunda ise ovallik olsa rot-balansta ortaya çıkardı değil mi?
Jant değil, lastik ! Sen benim dediğimi bir dene, ön arka yap bakalım.
Bak, aşağıdaki videoda trackbar'ın cıvatası içinde nasıl oynuyor dikkat et ! Burç değil, burcun içindeki cıvata yuvasında girdiği yerde oynuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=LjzRgvxclVw
https://www.youtube.com/watch?v=c8VSzi0ewng
https://www.youtube.com/watch?v=cv6cSoV8L8Q
Ekran Alıntısı.JPG
Bak, aşağıdaki videoda trackbar'ın cıvatası içinde nasıl oynuyor dikkat et ! Burç değil, burcun içindeki cıvata yuvasında girdiği yerde oynuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=LjzRgvxclVw
Jeep death wobble diagnosis - track bar bushing
Ekran Alıntısı.JPG
3:33' ten sonrasına dikkat et;
https://www.youtube.com/watch?v=s9qIvBgEWyo
Üst / Alt Roltillerine baktırmayı da unutma !
Sent from my iPhone using Tapatalk
Konuya destek bir video:
https://youtu.be/gmV4qwLfOMY
...Ne yerdeyim Ne Gökte...
net bir anlatım..., teşekkürler Alp.
Merhaba değerli üstadlar,
Konuyu hortlatıyorum kusuruma bakmayın, 2016 mart ayında ben de bir 2001 4.7 WJ aldım bu hafta 4" yükseltme kiti alacağım rica etsem kit montajı için ve şaft değişikliği için tavsiye ettiğiniz ustayı bana da yazabilir misiniz. Anadolu ya da Avrupa yakası farketmez.
Şimdiden teşekkürler.
Mert.
Merhaba abiler, get ile yükseltilmiş zj de bende aynı aynı problemi yaşıyorum şaft açılarından kaynaklı sorunumu çözecek anadolu yakasındaki o meşhur ustayı benimle de paylaşırmısınız? Çok minnettar kalırım
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi