Baştan alalım
Araçtaki bilgi ekranından ortalama yakıt tüketimine bakarsan yanılgı/hata payın olabilir. Bu yüzden 'hayatta hiçbir şey bedava değildir' sözüne istinaden boş benzin deponu dolduruyorsun, km sayacını sıfırlıyorsun ve geziyorsun. Depo bittiğinde mümkünse aynı benzinci aynı pompa, pompa değilse aynı benzinci o da mümkün değilse aynı marka benzinciye uğra ve tekrar doldur. Depo tamamen dolunca bir önceden sıfırlamış olduğun km sayacına bak not et, aldığın benzin miktarına bak litre cinsinden bir yere not et.
(Aldığın benzin miktarı/yapılan km) x 100 sana gerçek anlamda 100km'de ortalama tükettiğin yakıtı verir: xxL/100km.
Bu işlemin aynısını da LPG için uygula. Galiba LPG için benzine oranla biraz daha fazla tüketim var LR serisi için 15% ila 20% arası fark konuşuluyor, sizin için bilgim yok.
Bu hesaptan ne anlıyoruz? Öncelikle aracımızın verimliliği ortaya çıkar, litre bazında yüksek tüketim motor performansının verimsizliğini gösterir ya da sürüş şeklimizin (agresif) ya da yüksek irtifa ya da va da, da da da gibi değerlere göre yorum yapılır ve önlem alınır.
Kısaca motor verimliliği kuruş/TL gibi değişken değerlerle değil Litre/100km, bhp,ft/nm (kg/m) gibi sabit değerlerle ölçülür.
İlk önce benzin tüketiminiz hesaplayın, sonra LPG tüketiminize bakın aradaki fark litre bazında 20% - 25%'den fazlaysa LPG sisteminizde sorun vardır, ikisi benzer yüksek miktarda çıkıyorsa sorun makinenizdedir ya da makine işletim sisteminizdedir. Gördüğüm kadarıyla diğer LPG kullanıcıları arasında yüksek yakıt tüketimi genelde çözülmesi çok basit sorunlardan kaynaklanıyor, eğer benzinde tüketiminiz normalse sizin sorununuzun çözümü de çok basit olabilir