Dün ilk defa sağlıklı bir ölçüm yaptım ben de.
Önceden, boş depoya 50 TL koyup bitene kadar ölçüyordum. Ama bu sefer LPG'yi ilk defa tam doldurdum. Depo sıfırken tam 45 LT' aldı. Benim depo sanırım 50 LT. 120 TL tuttu tam.
Maltepe-Darıca-Çayırova-Bostancı-Maltepe hattı yaptım iş için. Tamamen karma trafikti. Yarısı sabit 110 km, yarısı da dur-kalk değil de dur-kalkımsı traifkti. Kısmen 50-60 KM'li, kısmen 20-30 KM'li.
Tam 100 KM yaptığımda sabah LPG aldığım aynı pompanın önüne geldim.
Yol bilgisayarındaki Ortalama/100 KM yakıt değeri 16 idi. LPG için %10 la çarptım. 17.6 LT alır bu depo dedim. Yine doldurttum. Tam tahminim gibi 17.6 LT alınca pompa attı. 47 TL tuttu.
47/100= 47 Kuruş. Bu değer beni çok memnun etti. Aynı zamanda yol bilgisayarımın sorunsuz olduğunu, ve KM sayacımın tam doğru olduğunu anlamış oldum.
Şimdi burada iki dinamik var.
1) Lastik havalarım 29'du. Arabayı aldığımdan beri hiç bakmamıştım. Sabah ilk depoyu doldurmadan lastikleri önler 35 (motordan dolayı) arkalar 34 yaptım. İllaki etkisi olmuştur sanırım?
2) Geçen hafta Sinan Usta'ya gittiğimde ayarlara baktıklarında hiçbir sorun yoktu. Ama birşey farkettiler. Bazı kablolar yanlış takılmıştı. Ancak bu yanlış takılma sadece benzin-gaz geçisinde arabayı sarsma yapar yakıta etki etmez dediler. Onları düzelttiler. Bilmiyorum yakıtın düşmesini etkiledi mi bu?
Yukarda bahsettiğim hesabı bir kere de karma trafik değil de, tam trafikte ve bir kere de tam uzun yol sabih hız ile yapacağım. Ondan sonra tam oturur sistem.
Arabayı ilk aldığımda lpg 3 tl iken 30 TL ile 110 km/s sabit hızda 72 km yapmıştım tam. 42 Krş etmişti. 100 KM'de 14 LT hesaplamıştım. O zaman lastiklerim de tabi inikti. Şu an lpg'yi 2.67'den alıyorum. Lastiklerimin havası tam. Sanırım uzun yolda şu an 37 KRŞ'u yakalarım.
e tamam işte olmuş kaşınma kurcalama sil kafandan artık..o kabloların kesin etkisi vardır yok deselerde ruh var bu araçların içinde